Beplantingsplan Videotips

Op deze pagina vind je video’s met tips en trucs voor het maken van een beplantingsplan. Regelmatig zullen nieuwe video’s worden toegevoegd.

Planten aan de kust

Er zijn diverse plekken in Nederland waar het wat lastiger is om te tuinieren, bijvoorbeeld aan de kust. Het is zo dat een heleboel planten dan veel te lijden krijgen van ontzettende stevige wind. Dat op zich is nog geen probleem, want het sortiment daarvoor is nog vrij groot, maar waar je vooral mee te maken hebt bij bijvoorbeeld wind uit het westen – storm uit het westen – dat er een flinke hoeveelheid zout meekomt. En zout dat gaat niet echt samen met planten.

Toch zijn er nog wel aardig wat planten die het wel doen bij dat soort omstandigheden. Wat dan het handigst is als je een tuin gaat maken aan de kust is dat je goed om je heen gaat kijken daar, welke planten het goed doen. Kies uit dat sortiment en je hebt gegarandeerd succes.

Wintergroen in je beplantingsplan

Bij het maken van een beplantingsplan begin je bij het wintergroene gedeelte. Het is namelijk zo dat als dat goed in elkaar zit dan ziet het er ’s winters evenwichtig uit en is het zomers geen enkel probleem om de gaten te vullen. Als er wat kleur bij komt in de zomer dan maakt dat het alleen maar extra leuk. Als de basis goed is – het wintergroene gedeelte – dan heb je een perfecte start.

Vogel-en vlinderlokkende beplanting

Als je je beplantingsplan gaat samenstellen denk dan ook eens aan vogels en vlinders. Het is heel leuk om wat meer leven in je tuin te halen en het is vrij makkelijk te doen.

Vogels zijn gek op struiken waar bessen in komen of die flink dichtgroeien zodat ze hun nest erin kunnen maken. De Buddleja is natuurlijk bekend als vlindertrekkende struik, maar er zijn uiteraard nog meer planten die een vlinderlokkende functie hebben.

Meer over vlinderlokkende beplanting.

Het maakt je tuin veel levendiger als je zoiets doet, dus denk bij het maken van je beplantingsplan aan de vogels en de vlinders. Zet wat soorten erin om wat vogels en vlinders te lokken; je tuin zal een stuk aantrekkelijker worden!

Kruiden in je tuin

Ik geef in deze video een korte tip. Als je bezig bent met het samenstellen van een beplantingsplan voor je tuin, denk dan ook eens aan kruiden zoals Rozemarijn, Oregano, Tijm en misschien wat Lavendel.

Kruidenplanten zijn een hele leuke groep om te gebruiken tussen de andere planten. Het zijn ook allemaal vaste planten, het komt ieder jaar weer terug en je kan ze ook gewoon gebruiken in je keuken.

Dubbele functie: het ziet er leuk uit en je kan het gebruiken in je keuken. Wat wil je nog meer!

Een boom in iedere tuin

In iedere tuin hoort een boom. Je moet natuurlijk niet een eik of een populier of een flinke wilg in je tuin zetten, als je een kleine tuin hebt, maar wel een van aangepaste grootte. Een boom van de derde grootte, iets wat met bijvoorbeeld een fruitboom te maken heeft zijn over het algemeen prima boompjes.

Maar ook een winterbloeiende kers zoals Prunus subhirtella autumnalis ‘Rosea’ is een hartstikke leuke boom waar je veel profijt van hebt. Hij bloeit over het algemeen van november tot eind maart, alleen als het vriest dan stopt hij even maar gaat daarna gewoon weer verder.

Er zijn wel meer bomen die je goed kunt gebruiken in kleine tuinen zoals een Bolacacia ; Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ en een Bolcatalpa ; Catalpa bignonioides ‘Nana’, maar dat is iets in de wat saaiere afdeling, want het zijn gewoon bolboompjes die een bovenlaagje vormen in je tuin waardoor je wat diepte creëert en wat intimiteit, maar het is natuurlijk leuker om een bloeiende boom te gebruiken omdat je in een kleine tuin al niet zoveel planten hebt. En datgene wat je dan hebt moet zo lang mogelijk aantrekkelijk zijn, en een winterbloeiende kers is dat absoluut.

Een andere mogelijkheid voor een kleine tuin, om lang lol van te hebben, is de krent, bijvoorbeeld de Amelanchier Lamarckii. Het is een struik die je als een soort boompje kan laten opgroeien door één of twee stammetjes over te laten, dan groeit hij uit tot een kleine boom.

De lol van de krent is dat hij in het voorjaar bloeit met witte bloemetjes, in de zomer geeft hij bessen – eerst rood later zwart, de vogels zijn er gek op maar ook voor ons is het eetbaar – en in de herfst krijgt hij fantastische herfstkleuren. Dus een ideaal dingetje om in een kleinere tuin te gebruiken. Uiteraard ook in grotere tuinen. Helemaal super!

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Wij willen verhoogde borders maken met een gemetselde bak, echter de achterkant staat tegen de buitenmuur van de buren. Hoe kan ik dit het beste doen? Ik wil niet dat zij vochtschade krijgen. Moet je wellicht de muur behandelen met iets voor je de bak plaatst?En wat te doen met de beluchting van de spouw?

    Beantwoorden
    • Ten eerste : Bouw nooit een plantenbak tegen een muur van de buren.
      Vaak ontstaan er dan vochtplekken , of erger nog schimmelvorming op de muur bij de buren.Wat je kan doen is een tussenruimte vrij houden van minimaal 20 cm.breed.
      Ten tweede : Je krijgt in eigen tuin meer onderhoud want je komt verder van het grondwater af te zitten en dus zal je de planten die in die verhoogde bakken staan meer water moeten geven en veel vaker dan in een tuin op normaal niveau.
      Bovendien als je het geld wat je zou besteden aan het metselwerk uitgeeft aan planten dan kan je echt de mooiste tuin maken die je kan verzinnen.
      Veel plezier met je plannen voor je nieuwe tuin
      en als je nog meer vragen hebt……… Stel ze maar
      Met groene groet,
      Ron den Dikken.

      Beantwoorden
  • May Klompmaker
    4 maart 2013 12:35

    Dit is geen reactie maar een vraag.
    Omdat we in de zomer vaak 6 tot 8 weken weg zijn hebben we een aantal jaar geleden een onderhoudsvriendelijke voortuin aangelegd.
    Echter, als we thuis komen groeit er tot 30 cm lange gras tussen de pachysandra wat moeilijk te verwijderen is. Heb nu de voortuin helemaal leeg gemaakt om die opnieuw weer aan te planten. Ook heb ik gedacht om er een stuk kunstgras bij te leggen. Ik kan nl niet vragen of de buren mijn gras maaien maar wil wel iets groens in mijn tuin. Graag wil ik ook wat sneeuwballen en lavendel erbij. Een beetje strak dus. De voortuin is ong. 7 x 4 mrt. Kunt u me helpen? Bij voorbaat dank.

    Beantwoorden
    • Als er ‘vlezige’ witte wortels in je voortuin aanwezig zijn; verwijder deze dan want er is een grote kans dat deze van Kweekgras zijn. Gras wat dus heel gemakkelijk door Pachysandra heen komt.
      Maak voor minder onderhoud gebruik van wintergroene blokken van bv Taxus ( die hoef je maar 1x/jaar te knippen)
      Gebruik sterke heesters zoals Hortensia’s , Hydrangea macrophylla( hebben qua grond een breedte nodig van 1,5m.en zet ze 75 cm van je pad af ) Zet lekker vol en doe er vervolgens zo weinig mogelijk aan.
      Je voortuin is je visitekaartje en wil je dan kunstgras gebruiken ?
      Veel succes en groene groet
      Ron den Dikken

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.