Tuinontwerp Videotips

Op deze pagina vind je video’s waarin ik allerlei dingen behandel die handig zijn bij het maken van een tuinontwerp voor jezelf of een ontwerp voor de tuin van iemand anders. Wat is belangrijk bij het maken van een tuinontwerp ? Kortom Tuinontwerp-trucs en Tuinontwerp-tips.

Vijver in de Tuin

Wat ikzelf altijd heel leuk vind in een tuin is een vijver. Het brengt zoveel extra’s , vooral een vijver die leeft; een vijver met planten, vissen en insecten. Er is altijd wat te zien.

Er zijn ook wel andere vijvers voor bijvoorbeeld hele strakke tuinen die we als spiegelvijver aanleggen, hele ondiepe, maar dat zijn vijvers die nooit in evenwicht te krijgen zijn. Die zullen heel snel vol groeien met alg, en we moeten dan wat kunstgrepen gaan toepassen zoals flink zuur maken met azijnzuur of misschien wel wat zwembadtabletten erin gooien zodat alle algen weg blijven en het water mooi helder blijft.

Eigenlijk is het mooier om een natuurlijke vijver te maken. Het past niet altijd, maar het is wel waanzinnig leuk.

Japanse Tuin ?

Niet zo zeer een tip, maar meer een verhaaltje. Een verhaaltje over Japanse tuinen. Ik denk dat we in Nederland voornamelijk kunnen spreken over Oosterse tuinen in plaats van Japanse tuinen.

Er zit bij Japanse tuinen nogal wat symboliek achter, en voordat wij die kunnen bevatten dan zijn we wel even bezig. Ik denk dat het in Nederland vooral gaat om het sfeertje dat we kunnen bereiken met een Japanse tuin, en dus met een Oosterse tuin.

Er is een leuk verhaaltje dat zich ongeveer 200 jaar geleden heeft afgespeeld over een zoon die van zijn vader de ontzettende eer heeft gekregen om de tuin klaar te maken voor de theeceremonie. Die jongen vindt het prachtig en hij werkt zich dagenlang drie keer in de rondte want de tuin moet perfect zijn voor de theeceremonie.

Uiteindelijk is de knul tevreden en hij roept zijn vader. Zijn vader komt en die knul krijgt dan gigantisch op z’n sodemieter.
Hij vraagt ‘vader wat heb ik fout gedaan want alles ziet er toch perfect uit? Ik heb het zelfs nog nat gemaakt aan het eind om het helemaal super te laten zijn.’

En dan zegt zijn vader ‘nou moet je goed opletten’, en hij neemt hem mee naar een Japanse Esdoorn, schudt aan een takje en er vallen twee blaadjes in het water. En dan zegt hij tegen die knul, ‘nu is de tuin pas helemaal af.’

Kortom, de moraal van dit verhaal is: er zitten veel meer dingen achter bij een Japanse tuin, laten we voortaan maar spreken – als we er hier een maken – van een Oosterse tuin.

Welke tuinstijl past bij jou ?

Voordat je gaat beginnen met het ontwerpen van je eigen tuin, is het erg handig als je weet wat je wil. Welke stijl wil je, wat past er bij je?

Wil je veel onderhoud, wil je weinig onderhoud? Kortom, je zult je moeten oriënteren. Dat kan je doen door middel van tijdschriften en tuinboeken bekijken, een bezoekje aan de tuinen van Appeltern. Het is handig om je op die manier voor te bereiden.

Je kan natuurlijk ook uitgebreid op deze website kijken. Ik ben benieuwd of je dat ook gaat doen!

Kleine tuin – (te)Veel wensen

Mensen met een kleine tuin hebben vaak dezelfde wensen als mensen met een grote tuin. Het is alleen zo dat we dan niet alles meer kwijt kunnen. Dus als je een wensenlijstje maakt van wat je allemaal wilt, bekijk dan goed of je dat wel écht wilt. Want als je een tuintje hebt van zeg 5 of 7 bij 8 á 9 meter en je wilt de was ophangen en ruimte voor de kinderen, maar ook een gazon en bloeiende struiken en een fruitboom en een klimtouw en mooie schuttingconstructies en van alles en nog wat ….

Voor dat je het weet wordt het één bonte verzameling van materialen en dan is het geen tuin meer. Je kan je dan toch beter beperken of proberen bepaalde dingen te combineren.

Als je een pergola maakt waar een schommel in hangt, dan heb je en een leuk speeltoestel en een constructie waar het een en ander overheen kan groeien. Dus probeer wat meer dingen te combineren als je een wat kleinere tuin hebt. Veel plezier daarmee!

Diagonale lijnen in de tuin ?

Deze tip is voor diegenen die denken dat een diagonaal aangelegde tuin leuker is om te zien of ruimer lijkt. Ik moet zeggen, persoonlijk vind ik het eigenlijk helemaal niks.

Een diagonaal aangelegde tuin lijkt helemaal niet groter, tenminste, ik heb het nog nooit gemerkt en ik vind het vaak een rommeltje. Er ontstaan hele rare hoeken die moeilijk op te lossen zijn en het past helemaal niet bij het huis.

Het zijn eigenlijk alleen maar drukke lijnen als je van binnen naar buiten kijkt. Ik geloof er niks van dat je tuin ruimer gaat lijken. Ik denk zelfs dat je tuin kleiner gaat lijken omdat het een rommeltje is. Dit is mijn persoonlijke mening. Ik heb al heel wat ervaring; ik zou het niet doen.

Geen diagonaal aangelegde tuin.

Tegels in je tuin

Als je van plan bent om tegels te gaan gebruiken in je tuin, dan is het het handigst als ze allemaal heel kunnen blijven, dat je niet hoeft te zagen. En de beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om zoveel mogelijk rechte hoeken in je ontwerp te gebruiken. Geen 45 graden hoekjes want dan moet er veel te veel gezaagd worden. Gewoon rechte hoeken en je tekening zó indelen, proberen om op hele tegels uit te komen.

Dat is als je het zelf gaat doen veel makkelijker om te straten en als je het een hovenier laat doen is het nog wat goedkoper ook.

Bij je huis passende bestrating

Als je met bestrating bezig bent in je tuinontwerp, denk er dan aan dat het bestratingmateriaal moet passen bij het huis. Als je bijvoorbeeld een jaren 30 huis hebt en je gebruikt grind en gebakken waalformaten. Perfect, leuk, past prima bij elkaar! Eventueel flagstones erbij, helemaal geweldig.

Maar als je in een nieuwbouwwijk een fantastisch strak modern huis hebt met wit gestuukte wanden en veel glas, dan passen diezelfde gebakken klinkers – wat voor leuk sfeertje ze ook mogen hebben – niet meer bij dat huis.

Het is vaak zo dat juist bij die moderne huizen gewoon doodordinair beton, een normale strakke betontegel eigenlijk het beste past. Het heeft nog een extra voordeeltje, als je ze gebruikt als strakke betontegel, leg ze ondersteboven dan wordt het extra interessant want dan heb je geen velgrand. Op het moment dat je betontegels gebruikt wordt je bestrating super neutraal waardoor dat beetje beplanting dat je vaak in een moderne tuin hebt extra mooi uitkomt.

Of als je heel veel beplanting hebt, heb je in ieder geval geen bestrating die eruit knettert. Het is namelijk zo dat alles wat verharding is en waar je overheen moet lopen, dat is echt alleen maar praktisch; je moet eroverheen lopen, op zitten. Het is niet zo dat je erop uit moet kijken. Als je zit op je terras, dan kijk je niet naar je terras, maar je kijkt naar je tuin. Of naar elkaar natuurlijk als je met meerdere in de tuin zit.

Denk eerst eens goed na over het soort materiaal dat je gebruikt bij de verschillende stijlen van huizen. Kijk naar je eigen huis – als je je eigen tuin ontwerpt – heb je een klassieke woning? Hartstikke leuk met gebakken klinkers.

Heb je modern? Kijk voor doodgewone strakke betontegels en je hebt een perfecte bestrating.

Dikte van palen

Er wordt vaak heel veel aandacht besteed aan het bouwen van een pergola of het bouwen van een schutting, qua tijd bedoel ik dan, want qua materiaal denkt men al heel snel dat een paaltje van 7 bij 7 voldoende is want dat zeggen ze hier, dat moet sterk genoeg zijn, dus dat gebruiken we. Maar een paaltje van 7 bij 7, al is het hardhout, heeft vaak de neiging tot kromtrekken, in ieder geval sneller kans tot kromtrekken dan een paal van zeg 9 bij 9 centimeter of 12 bij 12.

Mijn tip voor vandaag is: gebruik als je een constructie aan het bouwen bent wat zwaarder materiaal want dan gaat het wat langer mee. En als een ander het werk gaat uitvoeren omschrijf dan de materialen op je tuinontwerp.

Veranda van Eikenhout

Als je een veranda gaat maken, of laat maken, denk dan eens aan onbehandeld hout. De veranda achter me is van eikenhout, soort van Hollands hardhout. Hartstikke goed, gaat jarenlang mee en heeft een fantastische uitstraling !

Nieuwe Tuin

Wacht eens een jaar voordat je je nieuwe tuin gaat veranderen.

Als je een ander huis hebt gekocht, en je komt dus in een nieuwe tuin, dan is het verstandig om eerst eens een jaar te kijken wat er allemaal tevoorschijn komt.

Het zijn vaak hele leuke verrassingen zoals bijvoorbeeld leuke, bijzondere bloembolletjes, of mooie vaste planten die in de zomer pas laten zien wat ze waard zijn.

Kortom, als je een nieuw huis hebt en je woont daar net, kijk dan eens een jaar lang wat daar allemaal tevoorschijn komt voordat je besluit dat je die tuin gaat veranderen, en wat je dan gaat veranderen. Neem bestaande, te bewaren elementen op
in je nieuwe tuinontwerp.

Intro

Dit is de eerste van een serie video’s waarin ik tips ga geven over het ontwerpen van je eigen tuin, althans die je kan gaan gebruiken voor het ontwerpen van je eigen tuin.

Alles wat te maken heeft met de voorbereiding, de belijning, de beplanting, dingen waarvan je denkt die wil ik weten: stel gerust een vraag via de Contact pagina. Ik reageer dan ook weer met een videootje, die dan weer de volgende is in de serie.

Ik ben heel benieuwd en heb er veel zin in en tot ziens.

4 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.