Dode of Levende Tuin
Het is bijna niet te geloven hoeveel dood materiaal er te verkrijgen is. Klinkers en tegels in allerlei soorten en maten. Heel veel verschillende kleuren en structuren.
Beton, gebakken, natuursteen of zelfs keramisch. Hout, kunststof, gerecyclede autobanden, De catalogi van de leveranciers van tuinmaterialen worden dikker en dikker.

Onderhoudsvriendelijke beplanting
Kant en klare schuttingen, bergingen en veranda’s. Zonnezeilen, bubbelbaden en buitenkeukens. Geen gazon meer , maar kunstgras. Het is bijna een wonder dat er nog levende planten worden verkocht en gebruikt.
Steeds vaker laten mensen trots een foto van hun schoongemaakte ‘tuin’ zien. tuin ? Ik zie dan een dicht-gestraat plein met een schutting er omheen. Vaak een grote buitenkeuken en flinke lounge-meubels van gevlochten kunstriet. Omringd door drie plastik bloempotten
met een plantje erin.
Hebben we het hier dan over een dode of levende tuin. Wat kunnen we doen om het tij te keren ? Liever weer tuinen met leven ! Graag, heel graag help ik hier aan mee. Bij de ‘Levende Tuin Academie’ heb ik het over onderhoudsvriendelijke tuinen vol met planten.

Border in de levende tuin
Prachtige kleurencombinaties en de geur van rozen. Veel vlinders en zingende vogels. Bomen om onder te zitten in plaats van in de open haard. Heerlijk vers fruit uit eigen tuin in plaats van supermarkt-voer zonder smaak. Laat je kinderen zien waar eten vandaan komt en gun ze een groene toekomst.
Geef hieronder in het commentaar-vak je mening. Of stel gerust een vraag
Zie ook mijn videokanaal.
Kijk ook eens naar een leuke tuinmetamorfose.
99 reacties. Reactie plaatsen
Beste Ron,
Zelden was ik het zo met iemand eens als nu met jou. Leve de levende tuin! Tot mijn verdriet is onze tuin dankzij de buren hermetisch afgesloten: onze kikkers kropen namelijk onder de schutting door, ai.
Gelukkig heeft mijn man Pieter ook wat extra leven ingebracht: een garagedak vol planten. Blijf dit mooie werk doen Ron, ik weet zeker dat je hier heel veel mensen en dieren zeer gelukkig mee gaat maken!
Dank voor je reactie Titia
Groene daken zijn ook een prachtige aanvulling.
Prachtig artikel! We gaan het bestrate tij keren. Er zijn nu al veel mensen die zich hierover terecht druk maken. Nu moet MEN nog zien dat de levenloze tuinen niet mooi zijn. Laat zien dat tuinieren niet moeilijk is en dat het niet perfect hoeft te zijn. Wel moet de 2 grote smaakmakers op tv ook meewerken en echte reële tuinprogramma’s maken.
Beste Ingrid,
Ook op tv zouden ze er meer aandacht aan kunnen besteden.
Maar ja, wie betaalt bepaalt ( de sponsors ).
wij gaan zorgen dat er wat gaat gebeuren 🙂
met groene groet,
Ron
Hallo Ron,
Ook ik ben het helemaal met je eens. Wij hebben sinds twee jaar een eigen tuin van 660 m2. Zonder enige ervaring ben ik begonnen aan mijn tuinavontuur. Dat lukt met vallen en opstaan en veel geduld. Ik zou een programma op de nederlandse zenders zoals op de BBC2 op vrijdagavond alleen maar toejuichen. Er moet toch een groen liefhebbende sponsor te vinden zijn in Nederland. Heel veel succes. Met vriendelijke groet Connie
Mooi artikel en zeker de moeite waard om onder de aandacht te brengen.
Alle tuinliefhebbers kunnen dit bericht inzien , om veel personen te bereiken is het misschien een goed idee dat we dit bericht zo mogelijk delen onder eigen contacten op facebook ?
Is dit toegestaan en wenselijk ?
Dat het maar een bloeiende onderneming mag worden !
Beste Betsy,
Dank je, uiteraard mag je dit bericht delen.
graag zelfs.
Dat kan via de social media knoppen
onder dit bericht te gebruiken.
Of je plaatst de volgende link
http://tuincursus.com/dode-of-levende-tuin/
in het tekstvak van de facebookgroep
waar je het bericht wilt plaatsen.
met groene groet,
Ron
Hoi Ron, een beetje laat maar ik moet je nog steeds bedanken voor het prachtige boek dat we van je hebben gekregen. Onze tuin staat er leuk in.
Groetjes Jeannette (Struijk)
Ha Jeannette,
Graag gedaan. Is ook een mooie tuin 🙂
op een unieke lokatie.
met groene groet,
Ron
Beste Ron,
De eerste keer dat ik een artikel van je lees en ben het helemaal met je eens!
Blijkbaar is het modern om je tuin dicht te tegelen, maar zodra ik een tuin
heb zal ik er volledig op los gaan. De mooiste creaties zijn er te maken met
hele makkelijke (vaste)planten en over bladkleuren en structuren nog maar
niet te praten.
Ik kijk uit naar een volgend artikel!
Dank je wel Izak
gr
Ron
Hallo Ron,
Prima idee om dit onderwerp extra aandacht te geven. Mooie foto’s ook!
Ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren eer mensen doorkrijgen dat de stenen tuin niet gelukkig maakt.
Ineke
Dank je Ineke,
De stenen-tuin maakt zeker niet gelukkig.
gr.
Ron
Beste Ron, groen doet leven, leven moet met groen! Je schrijft over tv-programma’s en sponsoren: wie betaalt, die bepaalt. Meer belasting voor eigenaren van z.g. ‘levenloze’ tuinen? (Dan komen wij er goed mee weg!)
Groetjes,
Cistuinen: ‘Geluk is waar mijn tuin van vol is, en mijn hart’, François Seerden
Aardig idee François.
groene groet,
Ron
Tuinen zijn aan mode onderhevig. Nu is een bestrate tuin ‘mode’. Ik weet zeker dat deze modegril van korte duur zal zijn. Wie zit er nou echt prettig op zo’n bestraat plein? Niemand toch? Ooit heb ik gelezen dat de juiste verhouding groen 70% om 30% verharding moet zijn om je prettig te voelen. En als ik om me heen kijk, voel ik me op een terras met bloemen, vlinders en bijen veel prettiger dan in een bestrate achtertuin.
Dag Ron,
Ik vraag me al een hele tijd af wanneer de huis- en tuinmode van grijs en zwart eindelijk gaat eindigen. Tot mijn verbijstering zijn dit voorjaar in de tuincentra de parasols, tuinmeubelen en potten weer (voornamelijk) grijs en zwart. Eerst hadden we witte schimmel in het (tuin/straat/huis)landschap en nu zwarte schimmel. Zwart is in de natuur toch niet echt een kleur die staat voor thrive/floreren (hoewel ik heus weet dat heide en bos geregeld moet afbranden om diversiteit een kans te geven). Ik zou zeggen: blijf vooral je klanten met je adviezen en ontwerpen masseren richting meer natuurlijke materialen plus kleurgebruik in natuurtinten!
Goed artikel Ron, zie om mij heen ook steeds meer beton in alle tuinen.
Ook op t.v. wordt veel hard materiaal gebruikt, jammer geen goed voorbeeld, maar ja geld is de grote spil.
Mijn tuin heeft gelukkig meer groen dan tegels, daar door veel vogels, en de egel , vaste bezoeker, mede door dat er altijd wel een rommelig hoekje ergens is , slakken en soms brokje voor de egel (lees poezen). Kost wel meer tijd aan onderhoud maar wat veel mensen niet weten krijg er ook energie van. Kan niet wachten op het tuin kanaal wat er komt op t.v. misschien dat er dan wat minder beton getoond wordt zodat mensen meer plezier krijgen met planten. groeten Joke Anthonisse.
Beste Joke,
Zou dat tuinkanaal er echt komen ?
Met groene groet,
Ron
Ik ben het voor de volle 100% met je eens Ron.
Onze tuin is niet bijster groot, slechts 5 m breed en 9 m diep.
Aan de linkerkant heb ik een border met schaduw minnende planten en aan de rechter zijde een Zonnige border met vooral planten die maar zeer weinig in andere tuinen staan. (Gele+Witten+Rode bloemen.)
Daar wordt ik vrolijk van. Niet van een betonnen tuin met hier en daar een pot met kuipplanten.
Ron,
Ik heb mijn tuin (10 x 7) laten bekleden met ruwe klinkerachtige tegels! Oud en stram is lastig te verenigen met gebukt wroeten en woelen! Wel borders ingepland en op het vlakke dak van de “Tuinkamer” door Dakdokters een Sedum aanplant ingepland.
Nu nog de borders goed beplanten, laag in de voorste stroken, hoog opgroeiend in de achter gelegen (met schaduw) delen. Maar als een nul in tuinaanleg en onderhoud ben ik teleurgesteld in de aanpak van de Tuincentra. Inplaats van “Voorbeeld-informatie” hoe de beplanting in te plannen moet ik kiezen uit individuele plantjes en maar hopen dat tezamen mij tuinplezier geven. Heb jij suggesties, wat betreft “Border-aanleg voor Dummies”?
Anton Kruiderink
Beste Anton,
Leuk plan ; Border-aanleg voor dummies
Hier kom ik zeker op terug.
groet
Ron
Ik ben zo blij dat er in onze wijk schuttingen ed verboden zijn. Er mag alleen een natuurlijke afscheiding zijn. Maar ook die zijn er niet veel. Ben heel blij met mijn groene wijk.
Jullie wijk kan als voorbeeld dienen
Supergroen en heel natuurlijk.
Dag Ron ,
Weer mijn complimenten,wat maak jij er een mooi geheel van,de test en de illustraties.
Klasse.
Groet Thea Los Hamer
Dank je wel Thea
groet
Ron
Ha die Ron,
Eindelijk eens kritiek op hoe men tegenwoordig een tuin gaat zien. Flora en Fauna zijn inderdaad andere items, dan betontegels, schuttingen in de tuin, al dan niet gedecoreerd met enkele potten met planten/bloemen van Ikea- achtig gehalte en aangemoedigd door een buitengewoon arrogante, zichzelf leuk vindende tv-tuinman,
die elke uitzending slechter wordt. Zal hij dan toch klassieke talen hebben gestudeerd?
Vanwege een zondvloed aan Latijnse namen, die hij gravend met zijn handen in de potgrond verbaal over ons kijkers verspreidt en waar de meeste planten toch ook een Nederlandse naam hebben.
Genoeg gebeuzeld- Kom eens langs voor een borrel.
Groet Piet
Bedankt voor je reactie Piet.
Die borrel gaan we doen.
groet
Ron
Inderdaad zijn levende tuinen hard nodig. Fijn dat je hier aandacht aan besteedt!
hoe krijg je meer aandacht voor een levende tuin? Moeilijk, maar misschien ook kijken naar trends als:
Regenwater opnemen (milieu, overheden willen dat de bodem meer water kan vasthouden…subsidie?)
Eetbaar, ook vaste planten (bij aanplant suggesties voor verwerking: weet wat je eet, waar komt het vandaan, onbespoten)
Opwaarderen van boeket uit eigen tuin (bij aanplant suggesties voor jaarrond boeketten uit eigen tuin?)
ik weet het niet, misschien teveel werk?
Beste Ron, jammer dat de levende tuin steeds meer vervangen wordt door een dicht-gestraate tuin.
Mensen denken hierover niet na, ze hebben geen tijd meer en een bestraate tuin geeft ook veel wateroverlast als er geen goede drainage is aangebracht. Nee geef mij maar een levende tuin waarin ik ontspannen kan tuinieren, veel beter ook voor je gezondheid, want anders zit je toch alleen maar in de tuin.
met groene groet Truus Schmidt
Ik deel jouw mening met betrekking tot de levende en dode tuin. Liever zie ik allerlei bloemen, bomen en heesters in de tuin. Mooi in combinatie met een vijver bijvoorbeeld. Heel veel insecten, kikkers, vogels en zelfs egels komen dan in de tuin. Kan er erg van genieten wanneer ik een kop koffie in de tuin drink. Je zult verbaasd zijn hoeveel leven er midden in de stad huist.
Ik heb zo’n tuin en ben er erg blij mee. Al dat beton, stenen enz. zijn geen tuinen in mijn beleving.
Met vriendelijke groet,
Gonny Wagner
Ik ben het helemaal met je eens, geen bestrate tuintjes. Wij hebben hier een tuin die nog heel veel onderhoud nodig heeft, maar door gebrek aan tijd ligt het er niet zo netjes bij. Maar wat je wel ziet er is heel veel leven te zien en te horen. Heerlijk om daar eens lekker stil bij te staan. Onze wilde bloementuin ligt er nu rustig bij. Als de zaden zich gaan ontkiemen krijgen we net als vorig jaar een grote bloemenzee. Die bloemen gebruikt
mijn man als voorbeeld om te schilderen. We hebben hier ook roofvogels die in de
nestkasten van mijn man broeden. Muisjes woelen hier in het zand en zijn heerlijk voedsel voor deze vogels.
Hallo Ron,
Zelf hebben wij ook een “levende tuin”.
Bestrating alleen daar waar nodig is; om te lopen en te zitten.
De rest is tuin. Vol met planten, knollen, bollen en fruit.
Wij hebben de paadjes en terasjes expres kronkelig gemaakt, zodat je overal de planten en bloemen kan zien. Onze tuin is helemaal niet groot, maar wij hebben het voorbeeld van jouw romantische kleine tuin er een beetje in verwerkt, zodat er toch nog een schuurtje en drie plaatsjes in konden. Bij de aanleg vorig jaar hebben we ook rekening gehouden met de planten die bijen en vlinders aantrekken. Ook de vogels bezoeken graag onze tuin. Zo leuk om te zien. De tuin leeft!
Beste Ron,
Helemaal met je eens.
Helaas heb ik maar een heel klein tuintje maar waar ik enorm geniet van mijn rozen, dahlia’s en andere bloeiende planten, hanging baskets met verrukkelijke aardbeien en een paar weken geleden heb ik een laag blijvend appel boompje gepland.
Het is omgeven door bomen en struiken (niet van mij) en wordt druk bezocht door vogels, kikkers, egels en verder wat er zoal rond vliegt.
En het werk, ach dat valt zo mee vooral als je bodembedekkende planten plant!
Succes met je actie en ik ga het delen op FB.
Met vriendelijke groet,
Corrie
Dag Ron, ik volg je nu als jaren, en dit is pas mijn eerste reactie. Ondanks dat je al tientallen jaren werkt en ontwerpt in het groen, zie ik je steeds groeien en nieuwe ideeën poneren in deze steeds veranderende maatschappij. Aan de reactie die je ontvangt zie ik dat je goed bezig bent. (wist ik natuurlijk al) Ga zo door!!!
groet, Bas.
Dank je wel Bas
Beste Ron, tegel er uit plantje, struikje, boompje er in is de slogan! ” lekker groen”. Tuinieren is toch leuk, lekker ontspannend bezig zijn, verrijkt je energie level. Het artikel van je werkt inspirerend dank voor het mooie groen wat je steeds laat zien.
Groeten van de groene vingers
Helemaal mee eens. Het is bewezen dat mensen gelukkig worden van groen om hen heen. Daarom snap ik al dat bestraten niet. Een grote kille ruimte waar het in de zomer nog eens extra heet is. Ik kijk ook niet meer naar die zogenaamde tuinprogramma’s waar het dichtstraten wordt verheerlijkt. Wat is er nu mooier dat het zien ontluiken van de bloemen, het geritsel van bladeren, de zon die door een bladerscherm heen schijnt…daar kan geen psychiater tegenop.
Met vriendelijke groet, Nathalie
Ha Nathalie,
Kijk op zondagochtend maar naar de BBC
Heerlijke tuinprogramma’s waar het nog
over planten gaat.
gr
Ron
Beste Ron, ik heb een kleine tuin van nog geen 65 m2, en deze wordt omringd door tuintjes die vrijwel allemaal bestraat zijn. Onze bejaarde achterburen maken het zelfs zo bont dat hun tegels iedere week met chloor geboend worden, want “zo hoort het”. Ik word er soms verdrietig van dat mijn buren geen groen in de tuin hebben. Maar bij mij is het anders…. vorig jaar zat er wél een Koninginnepage in mijn tuin, een paar weken geleden zag ik al een citroengeeltje. Verder komen er atalanta’s, kleine vossen, dagpauwogen, gehakkelde aurelia’s en mijn paradijsje wordt dagelijks bezocht door groenlingen, vinken, mezen, mussen, tortelduifjes, soms een kauw, spreeuwen, merels, roodborstjes. In het houthok zitten allemaal insecten, waar zelfs een bonte specht de weg naar toe wist te vinden. Ik geef toe, ik lok met bloemen en planten, potten pindakaas, broodsnippers en vogelvoer, want het is zó leuk om vanaf de eettafel van dit stukje natuur te genieten. Hartelijke groet, Hilde
Beste Hilde,
Lijkt me een fantastische tuin
met al dat leven.
gr
Ron
Hallo Ron,
Ik deel je mening volledig, prachtig die koolmeesjes in de tuin en dat gaat niet met enkel klinkers. Helaas kiezen nog veel mensen voor tegels want dat is zo lekker makkelijk en iedereen doet dit te geen onderhoud. Jammer want als je beetje nadenkt is de natuur veel mooier en niet zo veel werk, laat je tuin gewoon een beetje zoals de natuur zelf, niet zo veel aan doen. Geniet!
Geef mij maar een tuin waar ook voldoende beplanting in te vinden is.
Heb zelf toch wel wat beplanting staan en ook een grote vijver met levende vissen
hallo, ik kreeg net een mailtje van mijn zus over de noodkreet “iedereen zaait tegels” en inderdaad heel erg vreselijk . het kan mij ook niet groen genoeg zijn. maar de gemeentes moeten dan ook eens meewerken door niet alles rucksichtlos weg te maaien en te snoeien. Ik heb al wel eens contact daarover gehad met de gemeente H.I. Ambacht, maar het gaat natuurlijk alleen maar om geld. hoe leuk zijn bloeiende wilde bloemen langs de randen van vele wegen , haast geen onderhoud, goed voor de bijtjes en de vlinders.,maar dat gaat er bij die jongens echt niet in. Dus probeer ik het zelf maar in mijn kleine,maar leuke achtertuin. veel succes met de actie
Ook ik ben blij met dit ‘tegen geluid’ in de tijd waarin de gemiddelde Nederlander, geinspireerd door tv programma’s, denkt dat een tuin een betegelde ruimte met loungebank, buitenkeuken, brandende kaarsjes en … oh ja een pot viooltjes.. is. In Noord- Holland noord zijn we zelfs bezig met het vormen van een Groene Route, samenwerkende tuinen, kwekers, ontwerpers enz. Doel: mensen weer inspireren tot ‘vergroening’ !
Beste Marianne,
Leuk initiatief daar in Noord Holland
Klinkt goed : een Groene Route 🙂
Ik ga voor een levende tuin.
Heb zelf een groene voor/achtertuin
en zie in de buurt nog te veel steen/grint
tuinen. Vogeltjes genoeg bij ons in de tuin.
Waar we en ook de kleinkinderen van genieten.
Ja Ron, ….. eigenlijk onvoorstelbaar, …. maar ook voor méér ‘levende tuinen’ zal het wat tijd kosten voordat we allemaal met de ‘neus’ dezelfde kant op ‘kijken” …… en beseffen, dat een betegelde/betonnen bestrating in je tuin het slechtste bedenksel is allertijden …..
De problemen van bestratingen in winkelstraten en tuinen dienen zich al aan, en zorgen er al voor dat regenwater zijn weg niet kan vinden, en voor overlast zorgt. Het is al duidelijk ‘zichtbaar’ gemaakt door de media. Maar het is nog niet tot de gemeenten en hun bewoners doorgedrongen … dat zij zelf voor de ommekeer kunnen zorgen…….
Dus, …. media opzoeken, met een ‘treffende afbeelding’ erbij (o.a. facebook), …. voor blijvende aandacht voor dit steeds groter wordend probleem ….
Bovendien, het ‘oog’ wil ook wat, …. niet iedereen is gecharmeerd van betonnen bloembakken …..
Ik zal m’n levende tuin-‘steentje’ bijdragen, … en het onder de aandacht brengen ….waar/wanneer ik kan ….
groetjes van Gerda
Ja, helemaal mee eens. Na 2 ont werpen van jou Ron, heb ik zelf een groene tuin bij ons huur huisje ontworpen, ook in het huis hiervoor.
Met ook altijd een vijvertje. En wat heb je bij een groene tuin. Bezoek van vogeltjes. Heerlijk. Die kan ik naast het bloeiende groen fotograferen. Mijn tweede hobby , naast een mooie tuin. In die betonnen tuinen zie je geen vogels.
Mensen, ga creatief aan de slag in je tuin en maak er iets groens van. Het geeft zoveel kleur aan je leven.
Ook wij hebben een groene tuin waar alles mag groeien zo lang de planten maar niet in de weg staan!
We genieten er dagelijks van, van alles wat leeft,ruikt en bloeit !
Tja we moeten het gras weleens maaien en “onkruid” wieden maar dat houdt ons fit!
Het is heerlijk om met je handen in de grond te woelen! En dicht bij de natuur te staan
Probeer dat allemaal maar eens met een “stenen tuin”
Op noord-beveland zijn verschillende tuinen te bezoeken op 6 augustus a.s
( informatie http://www.vrouwenvannoordbeveland.nl)
Hartelijk welkom!!
leuk Ellen,
Staat in de agenda.
groene groet,
Ron den Dikken
Hallo Ron,
Ik ben het helemaal met je eens. Afschuwelijk zo’n “betontuin” met, inderdaad die plastic tuinpotten. Met weemoed denk ik nog regelmatig terug aan onze tuin bij de Brave Hendrik, waar je voldoende ruimte creeerde voor het buiten eten en toch zorgde voor een weelderige planten, bomen en struikentuin. En dat ook nog met een beperkt budget. Natuurlijk is het buitenzijn in de tuin niet alleen maar in de zon liggen of anderzijds recreeren, maar vooral ook genieten van alles wat groeit en bloeit, heerlijk om in het voorjaar weer de ontwikkeling van de planten te volgen.somswil je de jonge knoppen met je ogen dwingen, om hun volle bloeipracht weer te laten zien. Mijn conclusie, zorg voor voldoende buitenruimte om te kunnen relaxen maar dat doe je alleen maar goed wanneer je daarbij volop kunt genieten van je ‘groene’ kamer met bloemen en planten.
Helemaal mee eens Ron! Weg met al die tegels en weer groen erin. Altijd weer anders. Onze tuin is nu al een zee van bloemen. Binnenkort dan zijn de helleborussen over het hoogtepunt heen. De varens gaan zich uitrollen, het longkruid komt weer te voorschijn, het wachten is dan op de salomonszegel en zo gaat dat verder. Genoeg te beleven met al dat groen. Ik zou het niet willen missen.
Beste vriend Ron,
Wat ben ik blij dat je zo een mooi artikel over de verstening van het grondgebied hebt durven aankaarten. Weg met de verstening, geef weer water aan onze planten…
Misschien is boosheid, alleen maar binnenstebuiten gedraaid verdriet.”
Als we er nu met zijn allen niets aan doen, begraven we voor altijd onze natuur …!
“Groen is leven”
Mooie woorden Jean-Pierre
Dank je wel
Groene groet,
Ron
Groot gelijk Ron! Al dat grind en die tegels, daar kan geen beest van leven!
Geef mij maar groei en bloei!
De kinderen uit de buurt (voetbal ophalen….) zijn bot verbijsterd als ze onze tuin zien met zo veel bloemen (en fruit, maar dat hebben ze -nog- niet door). Ik moet bekennen dat onze voortuin deels betegeld gaat worden mèt groeienbloeivakken, omdat ik liever tijd in tuin en moestuin steek dan ‘het aanzien voor de buurt”. Prachtige inspirerende foto van bestrating-anders. Dankjewel Ron.
Ik ben het volkomen met je eens Ron.
Hartverwarmend om te lezen dat zoveel mensen hier toch gaan voor een groene tuin. Doet me pijn om te zien hoe er steeds meer tuinen verstenen. Ook het kappen en overdreven snoeien van bomen lijkt toe te nemen in de Nederlandse tuinen. Voor alle tuinliefhebbers kijk eens op Facebook naar stop de verstening of gewoon internet naar operatie steenbreek . Dank je Ron voor het mooie artikeltje en je inzet voor de echt groene tuin.
Beste Willem,
Bedankt voor je reactie.
Je kunt ervan uit gaan dat dit pas het begin is!
Terug met die levende tuin 🙂
Met groene groet,
Ron den Dikken
Beste Ron,
Wat een pakkend stuk.
Nu ken ik je persoonlijk en ik voel je door het stuk heen.
Ik voel iemand aan het woord die letterlijk de wereld een stukje MOOIER wil maken.
Ik vind het een prachtig stuk.
Meteen kijk ik naar mijn eigen tuin, met kunstgras….. met enig schaamrood op de kaken.
Maar tja……….die mollen he. en veel te nat in de regio waar ik woon.
Beste Melanie,
Bedankt voor je mooie woorden.
Mollen en vocht zijn ook voor planten geen probleem
als de juiste plant maar op de juiste plek staat
Groene groet
Ron
jammer genoeg moet ik het met potten doen mijn vriend is anti tuin… ik juist pro tuin en aangezien hij een paar jaar geleden alles heeft dicht gegooid met lelijke tegels…. zucht maar heel langzaam maak ik er weer tuin van…. het duurt even bij mijn vriend maar wanneer we klaar zijn. Het is zo jammer en idd hier ook om alle tuinen heen schuttingen.
Ik snap het wel van veel mensen tuinieren kost tijd en dat hebben veel mensen niet want er moet gewerkt worden er moet gezinsleven zijn er moet hobby zijn en de tuin is vaak plek honderd…. Ook zie je in de twee programma’s op de nederlandse zender niet veel tuinieren maar meer stylishe afwerking van een tuin met blokhut , met schutting , met tegels en tegenwoordig met slurpblokken erin want anders blijft het water staan.
Maar ja ik wil wel vogels in mijn tuin en vlinders, achter ons huis heb je een gemeente strookje en dan een sloot wat wil je nog meer …..
Beste Natasja,
Goed dat je het groen weer wilt terug brengen in je tuin.
Het hoeft absoluut niet veel werk te zijn, planten groeien vanzelf 🙂
groene groet
Ron
Mooi beschreven en mee eens, doch als je wat ouder wordt ;), is het moeilijk de tuin zoals ik die had ingericht bij te houden. Drie jaar geleden is deze daarom helemaal op de schop gegaan en ja helaas schuttingen. Maar draadschuttingen waar nu allerlei planten tegenaan groeien. Een peren- en appelboompje, een piepklein moestuintje, planten die vlinders, bijen en hommels aantrekken en ook over vogels heb ik niet te klagen. Dit al in een tuin van 4.20 x 15 mtr. Verhoogde plantenbakken en een pergola, maken een evenwicht tussen klinkers, grind en groen. Ik ben al weer begonnen met tuinieren;) Veel succes!
Beste Atie,
jij hebt in ieder geval nog groen.
Je lokt vogels naar je tuin
en helpt insecten te overleven.
Als je ‘wat ouder’ wordt hoef je er enkel voor te zorgen
dat je wat minder onderhouds-gevoelige planten gebruikt.
Mocht je daarover iets te vragen hebben….stel gerust je vraag.
Met groene groet
ron
Een levendige tuin vol bloemen en planten die als een warm deken aanvoelt.
Waar je kunt genieten van geur en kleur en de vogels om je heen.
Hoi Ron,
Ik ga zeker wat meer tegels uit mijn kleine ‘stadstuintje’ trekken om er meer mooie vaste planten in te zetten. De door jou bijgevoegde foto van de border is zeker een mooie inspiratie.
Mvg,
Maaike
Hallo Ron,
Wat een super leuk onderwerp de ‘levende tuin’, I love it! Verleden jaar heb jij een schitterende tuin bij mij aangelegd, waarin toen al zichtbaar was dat de natuur z’n gang kan en mag gaan. En dit is zelfs nu na de winter nog goed te zien. Ik geniet elke dag van mijn tuinuitzicht, vogels en insecten die heerlijk bezig zijn.
Ron, ga vooral zo door met ons te inspireren wat er allemaal mogelijk is op het ‘groene’ tuinen gebied!
Succes!!
Dank je wel Lisette,
Ik ga er zeker mee door.
Met groene groet,
Ron
Beste Ron,
Al heb ik geen “groene vingers”, een tuin met alleen bestrating doet koud en kil aan. Voor mij dus ‘groen’ in alle soorten en maten. Ik geniet altijd van je mooie foto’s en hoop ooit in plaats van een stuk met gras (gazon kan ik het niet noemen) een bloemenzee te creëren.
Groeten Tineke
Beste Tineke,
Fijn dat je altijd zo geniet van mijn foto’s.
groene groet,
Ron
Beste Ron,
Niet alleen de tuin mag levendiger, maar ook het balkon. Zo hier en daar zie ik schitterende balkonnen. Al jaren daag ik mijn buren uit met kleurige bloemen op mijn balkon van 1,30 bij 2,50 meter. Ik heb zelfs courgettes, tomaten, uien, wortels en weet ik wat al niet meer gehad.
Sinds vorig jaar heb ik vlinderstruiken en Hebe staan. Vlinders en bijen in alle soorten weten mijn bloemen te vinden. Nu staan mijn krokussen in bloei en straks de tulpen. Ik hoop dat mijn mini appelboom het gaat doen.
Ik hoop deze zomer te genieten van mijn aardbeien en munt.
Zonnige groetjes
Edith
Beste Edith,
Wat goed dat je ook je balkon erbij betrekt.
Balkons en dakterrassen met een groene,
levende, aankleding helpen zeker mee.
groet
Ron
hallo Ron,
Lang geleden dat je mijn huisbaas was in Boskoop.
Goed artikel. Het is van belang dat we meer groen en minder grijs promoten. In de diverse tuinprogramma’s zou hier meer aandacht voor moeten zijn. Bij de BBC wordt dat beter in beeld gebracht.
Bij de VHG branchevereniging voor ondernemers in het groen is er speciaal een handleiding voor de Levende Tuin ontwikkeld. Ben je daar bekend mee?
Keep up the good work!
Robert
Ha Robert,
Boskoop is erg lang geleden 🙂
Het is mij bekend dat de VHG hier
aandacht aan besteed. Het zou veel
groter en meer kunnen, en dat moet
ook, zo langzamerhand.
Zolang er steeds meer dode tuinen bijkomen
is er nog veel te doen.
Groene groet,
Ron den Dikken
Heb de vorige reacties niet doorgelezen. Kan zijn dat het al eerder is verteld. Maar veel mensen willen vooral netjes zijn. Wat moeten de buren wel niet denken? Dat kost veel inspanning en niet iedereen heeft daar zin in of tijd voor. Maar het “netjes ” van deze tijd is niet hetzelfde als het “netjes” uit de middeleeuwen. Toen was er nog genoeg natuur. Nu doe je het kleine beetje natuur juist een plezier door je tuin lekker z’n gang te laten gaan. Dan heb je een klein reservaatje waar vogels,vlinders en andere dieren een plek kunnen vinden. Het wordt dus hoog tijd dat mensen daarover geïnformeerd worden en vooral dat het nieuwe “netjes” het omgekeerde is van het oude.
Bedankt voor je reactie Karin.
leuke term ‘het nieuwe netjes’
groet
Ron
Hallo Ron,
Ben het volledig met je eens!!
Ik ben gek op dat soort tuinen. Ik geniet dan ook vaak van alle prachtige foto’s die op FB voorbij komen. En dan ben ik best jaloers. Het zijn vaak namelijk ook grote tuinen. Oh, wat zou ik die graag een hebben.
Maar mijn situatie is daar helaas niet naar. Ik heb een border waar een mooie beplanting in gaat komen. Ook heb ik een druif en een appel staan. En ‘moestuinieren’ deden we al in veilingkratjes, en dat wordt nu, nav de actie van AH, alleen nog maar meer.
En ja, ik heb ook tegels, potten en kunstgras. Maar ik heb ook 2 kinderen. Een van bijna 10 en 1 van bijna 1 jaar. Nu heb ik dus voor het gemak en speelgenot voor de kinderen gekozen, maar ik kan wat dat betreft niet wachten totdat ze groot zijn, om minimaal het kunstgras weer te vervangen door vanalles wat groeit en bloeit.
Heerlijk, om in de tuin bezig te zijn. Maar ook heerlijk om naar spelende kinderen te kijken. In de zomer met mooi weer lekker een zwembad erin (met filter etc, dus milieuvriendelijk(er)).
Ik snap jou volledig, maar hopelijk mag ook eenieder genieten van zijn of haar tuin, zoals zij dat willen of kunnen. Want tuinieren is helaas ook medisch gezien, niet voor iedereen weggelegd.
Veel tuinplezier!
Beste Ingrid,
bedankt voor je reactie.
Natuurlijk mag iedereen genieten van zijn eigen tuin.
en inrichten zoals hij of zij dat wilt.
Ik heb wel iets tegen het bewust verwijderen van alles wat leeft
om zogenaamd geen onderhoud meer te hebben.
Er zijn echt voldoende planten waar je nooit naar om hoeft te kijken.
Als een plant maar op de juiste plek staat en voldoende ruimte heeft.
Voor iedere plek een oplossing.
Jij geeft in ieder geval het juiste voorbeeld aan je kinderen:
Eten uit eigen tuin ( ook dat kan je zo eenvoudig of lastig maken als je wilt)
Spelenderwijs leren waar groente en fruit vandaan komt; top
Met groene groet,
Ron den Dikken
Mee eens!
Volledig mee eens! Ik heb een grote hele natuurlijke tuin met veel planten, bomen, vijver, bodembedekkers en juist een terras (geen balzaal met lounge-toestanden) aan het huis met kleiklinkertjes. Alle mensen die bij mij komen vinden mijn tuin prachtig en laat dat net de mensen zijn die een strakke levenloze tuin hebben. Waarom volgt men altijd de trends en in dit geval stenen, keien, plastieken afschuttingen enz… en heeft men niet door dat het eigenlijk puur een kwestie is om materiaal te verkopen. Een tuin moet een biotoop worden van vogels waar je zoveel van kunt genieten en dat kan zelfs op een klein lapje grond in de stad
Bedankt voor je reactie Rita.
Leuk : Levende tuin ook voor kleine lapjes grond in de stad !
Met groene groet,
Ron
Goed artikel! Ik – als van huis uit o.a. hovenier – vind het ook zonde dat er steeds meer tuinen volgestraat worden. De verhouding groen-grijs is kwijt EN het komt het gehele ecosysteem niet ten geode; een groene tuin (met inheemse beplanting dan even voor het gemak) zorgt voor verkoeling in de zomer, isolatie in de winter, infiltratie mogelijkheden voor water, EN meest belangrijkste misschien wel: de natuurwaarde in de steeds meer verharde stedelijke omgeving (doordat vogels insecten eten die (vnl) in inheemse planten hun biotoop hebben, schuilmogelijkheden en ‘foerageer’ mogelijkheden bij inheemse planten hoger is.
Duss.. even delen op mijn eigen pagina :).
(Ben zelf overigens van de iets teveel ‘ecologische’ tuin: laat maar groeien dus ;). Goed voor de bodem, maar minder voor het zicht ;).
@François Seerden: Inderdaad leuk idee levenloze tuinen hoger te belasten dan groene. Maar ja, eigendom… dus is taak van de gemeente (of woningstichting) om groene maat aan stedelijke omgeving te geven lijkt het?
Beste Marian,
Bedankt voor je reactie.
Bestaat dat dan? een iets te veel ecologische tuin ?
Qua zicht is zo’n tuin altijd nog stukken beter
en mooier dan een dode tuin.
Groene groet,
Ron den Dikken
Ik zou ook graag zien dat mensen hun tuin groen en diervriendelijk inrichten. Ik ontwerp zelf tuinen en probeer met de keuze van beplanting altijd aan te sluiten bij het landschap. Ook in mijn eigen tuin heb ik voldoende ruimte voor wilde planten en dierlijk leven: takkenbossen, stapelmuurtjes. Wat is er nou mooier dan het zien zwemmen van een salamander in je vijver, het mooie sterretje van het speenkruid, een vroege citroenvlinder, de eerste hommel, een koppeltje putters, het zingen van een merel vanaf de nok van je dak.
Ik ben lid van Groei & Bloei en een plaatselijke natuurvereniging. De mensen die je daar ontmoet houden zich enthousiast met flora en fauna bezig, maar, dat is helaas maar een kleine groep. Voor de rest willen mensen vooral een plek achter het huis waar ze kunnen relaxen en dat betekent niet, zoals bij mij, werken in het groen. Het wordt dus een kunst om zo tuinen te ontwerpen dat niet alles dicht gestraat wordt en voor de aanplant van het juiste groen te kiezen zodat iedereen met plezier het buiten zijn kan beleven!
Mooie reactie Heleen
dank je wel.
Helemaal met je stuk eens!
Ik heb een huis gekocht met 70 m2 tuin. Ik noemde het een crematoriumtuin. Anderen zeggen dan tegen me: “oh mooi, een Zen-tuin!” De verbijstering moet op mijn gezicht af te lezen zijn.
Als het huis bewoonbaar is voor mij, komt daarna de tuin aan de beurt, om deze ook bewoonbaar te maken voor veel planten, dieren…. en voor mij!
Bedankt voor je reactie Lila.
Gelukkig gaat er bij jou een tuin van dood naar groen.
groene groet,
Ron den Dikken
Veel eerste tuinbezitters zijn angstig voor planten. Die kunnen immers dood gaan, bloeien op onverwachte momenten, luizen krijgen, gaan woekeren, kortom al die dingen doen waarop weinig vat te krijgen lijkt. Gebrekkige voorlichting op de verkooppunten van planten zoals bouwmarkt, benzinestation of tuincentrumketen, draagt daaraan bij. Alle optimistische fotolabels ten spijt, de realiteit valt schijnbaar altijd tegen. Kasplantjes die nog nooit in regen en wind hebben gestaan en spontaan instorten zodra ze in de tuin staan, dragen extra bij aan de onzekerheid van de tuinier. Die vlucht dan ook al gauw in steen en kunstgras. Wat wij als kwekers, ontwerpers, hoveniers, als groenmensen hieraan kunnen doen is eigenlijk dan ook simpel. Als kweker kunnen we tegenwicht bieden met stevige (biologische) planten die buiten opgegroeid zijn. Als ontwerper kunnen we goede beplantingen ontwerpen die weinig onderhoud vergen door een slimme plantkeuze die rekening houdt met de tuinomstandigheden. Als hovenier kunnen we de groene omgeving maken waarin de planten goed functioneren, gezonde grond voorbereiden. Zo kunnen we de angst wegnemen bij de beginnende tuinier voor planten en als groenmensen zorgen voor een groen en natuurlijk tegengeluid.
Helemaal mee eens
mooi stuk, dank je wel
groene groet,
Ron
Beste Ron,
Wij vroegen jou vorig jaar om een ontwerp voor een onderhoudsvriendelijke tuin, waarop jij antwoordde: als je een stenen tuin bedoelt moet je niet bij mij zijn. En zie daar : we hebben een tuin met weinig onderhoud maar….wel met veel groen en bloemen. Dus dat kan heel goed, lieve mensen, als je Ron maar om advies vraagt. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee.
Beste Siny,
Bedankt voor je leuke reactie
en geniet van jullie levende tuin 🙂
groene groet,
Ron
Hoi Ron,
Ik vind ‘de levende tuin’ een prachtig initiatief van je ! Ben het helemaal eens met je idee en inzet om het groen en andere natuurlijke elementen weer terug te brengen in tuinen. Vorig jaar heb ik na verhuisd te zijn m’n eigen tuin ontworpen en aangelegd.
Ik hou erg van mooie kleuren en bloemen en m’n tuin staat daar dan ook vol mee.
Ik heb het geluk, dat er een kleine treurberk in m’n tuin staat. Daaronder heb ik het gras laten staan en het is heerlijk om daar te zitten: extra koel op warme dagen.
Vanuit m’n huis heb ik goed zicht op een deel van m’n tuin en geniet momenteel elke dag van de groei en bloei van de planten en het bezoek van merels en koolmeesjes.
De eerste informatie over levende tuinen sprak me erg aan en ik kijk uit naar nog veel meer inspirerende ideeën, foto’s en nuttige tips hierover.
Hallo Elske,
Er volgt nog veel meer informatie over de levende tuin.
Met groene groet,
Ron
Goed verhaal en leuke reacties Ron,
Voor mij hoeft een tuin niet te strak te zijn. Speels en veel aandacht voor ontspanning. Leuke hoekjes, veel groen. Aandacht voor sfeerverlichting ‘s avonds. De juiste planten voor vlinders en andere nuttige beestjes. Veel schuilplaatsen voor vogels. Onze tuin heeft vele voeder en schuilplaatsen. Het is genieten.
Beste Jack ,
Lijkt me een heerlijke tuin.
Geniet er van
Groene groet,
Ron
Hallo Ron,
Helemaal mee eens dat een groene tuin vele malen leuker is dan een stenen tuin.
Mijn moeder heeft ook een echte tuin, maar is wel de enige op haar rijtje. Het nadeel is dat bij haar in de tuin het ongewenste konijn van de buren zat- ze heeft het op haar 87e maar geadopteerd. Door alle bloeiende planten trekt de tuin ook ander leven Zeker 1 keer per jaar een zwerm bijen, zeker niet gewaardeerd door andere buren- stel dat de kinderen gestoken worden. Na een beetje biologieles over de bloemetjes en de bijtjes waren ze stil!
Ron ga door met je mooie tuinen!
Groetjes,
joyce
Beste Joyce,
Bedankt voor je leuke reactie
en je mooie compliment.
groene groet,
Ron