Tuinvragen en Antwoorden

Tuinvragen
34 reacties
Tuinvragen
34 reacties
dakterras

Tuinvragen en Antwoorden

Als je vragen hebt over het ontwerpen van een tuin of het maken van een beplantingsplan.

Als je iets wilt weten over het aanleggen. zoals het bouwen van een vlonder of het maken van een vijver.

Tuinvragen en Antwoorden
overdekt terras

Of heb je vragen over bepaalde planten over hoe ze te gebruiken in je plan?

Of wil je dingen weten over het onderhouden van je tuin ?

dakterras

Je kunt hier terecht met iedere tuinvraag. Ik zal altijd reageren.
Je vindt de antwoord dan altijd onder je vraag bij dit bericht.

Het kan ook zijn dat ik een vraag beantwoord met een video.
Uiteraard krijg je ook hier bericht van.

Video naar aanleiding van een vraag over het onderhouden van Hydrangea ‘Annabelle’.

Tuinvragen : Vraag over Heermoes
Vraag: Mijn vraag is over Engels gras. Ken u dat?
Het heeft hele lange wortels van wel 3 meter diep, en is bijna niet uit te roeien.

Antwoord: Ja maar echt Engels gras Armeria Maritima dat is een gewoon vast plantje dat absoluut niet 3 meter diep wortelt, dus ik weet niet welke plant dat u bedoelt?

Vrager: het is een sprietje met een heel fijn bloemetje eraan.
Antwoord: Hij is alleen maar groen? En als u hem beetpakt dan knapt dat helemaal af?

Vrager: Ja dat is hem!

Antwoord: Dat is Heermoes en die wortelt tot 1.20 diep. Ze houden niet van mest, en Heermoes komt het meest voor op land dat lang braak gelegen heeft. Dus als je in een nieuwbouwwijk gaat wonen, en die grond heeft 5 á 6 jaar braak gelegen, en er heeft al wat Heermoes gezeten, dan zal het massaal tevoorschijn komen. Gooi maar iedere keer mest neer en ze zullen langzamerhand verdwijnen. Daar kunnen ze niet tegen, alleen het duurt even omdat ze zo diep wortelen. Voordat je er vanaf bent, ben je wel een paar jaar verder. Er wordt ook wel vaak Roundup gebruikt om van Heermoes af te komen, maar zelfs dan moet het een paar keer omdat hij zo diep wortelt.

Tuinvragen : Vraag gaat over de rozen.
Vraag: Ik wilde een combinatie maken van rozen en buxus, maar de rozenkweker vond dit geen goed idee vanwege dat het slecht is voor het wortelgestel.

Antwoord: Nou kijk, eigenlijk houdt een roos helemaal niet van concurrentie en dat bedoelt die rozenkweker. Een roos doet het het beste als hij in een vak staat met alleen maar rozen. Je kan het wel combineren met bijvoorbeeld een voorjaarsbloeiend Anemoontje, die blauwe bedoel ik, die bloeit als de roos op gang komt, en dan kan je het mooi combineren. Vaste planten die niet te veel uitgroeien zou je eventueel ook wel kunnen combineren, maar als je er een buxushaag omheen zet dan kan dat wel, maar dan moet die buxushaag eigenlijk een halve meter bij die rozen vandaan zitten en dan is het geen probleem. De vakjes waar de rozen in staan die zijn eigenlijk te klein. Er is wel een mogelijkheid om van hardhout of beton een randje in de grond te graven, dan zet je aan de buitenkant de buxus en aan de binnenkant zet je de rozen. Zo hou je de wortels van de buxus weg bij de rozen. Het is echter een nogal kunstmatige oplossing en daar hou ik niet zo van.

Tuinvragen : Tuinvraag over Vlinderstruik
Vraag: Ik heb een vlinderstruik gekregen en die heeft al die tijd prachtig gebloeid. Op advies heb ik hem dit jaar helemaal gesnoeid en nu bloeit hij haast niet meer.

Antwoord: Dat heeft met deze winter te maken. We hebben een redelijk extreme winter gehad voor de Nederlandse tuin, want tussen de 17 en 20 graden vorst begint al behoorlijk uitzonderlijk te worden voor Nederland, maar op zich is die vorst niet het probleem geweest, maar wel die al die droge weken die we daarna hebben gehad. Een Buddleia is daar een goed voorbeeld van. In januari is het zacht geweest en al het blad zat al aan de Buddleia en toen is het gaan vriezen. Door dat blad blijft de plant verdampen, maar op een gegeven moment heeft het zo hard gevroren. De grond was bevroren dus die plant kan geen water meer opnemen, dus die gaat uitdrogen.
En dat is het probleem geweest: de Buddleia is gewoon uitgedroogd. Je ziet dat ook aan een hoop rozen. Troost u met het feit dat een hoop Buddleia’s het hebben opgegeven, ook diegene die nog niet gesnoeid waren.
Het heeft niet zozeer met de strenge vorst te maken, maar juist met die rare combinatie van het weer ; januari te warm en vervolgens keihard te lang vriezen en daarna weer droogte. Als we dat nog eens een keer krijgen, en iedereen die hier zit weet dat nu voortaan, als je iets hebt dat wintergroen is dan moet je direct na de vorstperiode water geven. Al beginnen de buren keihard te lachen dat je water staat te geven, of omdat je sproeiertje aanstaat, die planten blijven leven als ze maar water hebben gehad!

Admiraalsvlinder

Tuinvragen : Tuinvraag over Aronskelk
Vraag: Ik heb een Aronskelk die het eerste jaar met bloeien goed deed, maar het tweede jaar niet meer.

Antwoord: dat kan een gebrek zijn aan een bepaalde stof. Een mengmest, ik hou niet van kunstmest, maar goed daar kan je het best aan zien dat is NPK, zo’n mengmest is samengesteld uit stikstof, fosfor en kalium. Als je iets wilt laten bloeien dan heb je wat extra fosfor nodig. Kwekers letten daar altijd op, maar wij in de tuin niet altijd zo. Maar als we organische mest strooien , iets dat elk tuincentrum wel verkoopt, dan zit daar alles wel in en over het algemeen kan je daarvan zoveel strooien als je wilt, zonder dat er iets verbrandt. Wat bij struiken vaak het geval is als ze stoppen met bloeien, is dat er te veel groei in zit – dan is er teveel stikstof in de grond en dan hebben ze de neiging om te gaan groeien in plaats van te bloeien. Op het moment dat je zo’n plant gaat ‘pesten’ dan heeft hij de neiging om te gaan voortplanten voordat hij dood gaat. Hij gaat niet dood, maar dan wil hij wel bloeien om zich te vermeerderen. Dat kun je doen door hem rond te steken, en als eventueel die mest toch niet helpt, dan zou je het jaar daarop die plant goed moeten pesten door hem een keer rond te steken of er helemaal uit halen en opnieuw poten, en dan zal hij het gewoonlijk weer wel gaan doen.

Vrager: Maar doe je die mest er dan toch nog bij?

Antwoord: Mesten kan je nu al mee beginnen, want in principe heeft ie op dit moment al gebloeid. Dan zitten er groene bessen in en die beginnen al langzamerhand knal oranje te worden. Dat verdwijnt dan over het algemeen weer en later in de herfst komt het blad weer tevoorschijn, maar de wortelstok begint nu al met het verwerken van mest, dus je zou hem nu mest kunnen geven.

Natte,vochtige grond.
Vraag: Wat zal er goed groeien in natte, vochtige grond?

Antwoord: Dat ligt er aan of het in de zon of de schaduw is.

Vrager: in de zon.

Antwoord: dan kan je bijna alles als je iets aan die grond doet. Dat klinkt een beetje lullig, maar eigenlijk betekent het dat als de grond vochtig is in de volle zon, er iets aan de ondergrond mankeert. Oftewel er zit een verstoorde onderlaag. Als je die doorbreekt, of je doet aan verticale drainage dan los je dat op en dan kan je alles planten wat je wilt. Andersom is lastiger. Als je droge grond in de schaduw hebt dan heb je een probleem, want het merendeel van de schaduwplanten hebben wat meer vocht nodig want dat hebben ze in het bos ook.

34 reacties. Reactie plaatsen

  • stefanie vermeulen
    29 juli 2012 09:39

    Goedemorgen, Wij hebben 3 jaar geleden onze tuin opnieuw ingericht met 4 rechthoekige perken. Inmiddels zouden we het nog wat strakker willen hebben en zouden buxus- of taxusblokken willen maken met daarin een aantal ge-ente boompjes (achterin) en voorin met hortensias in de blokken. Zou u aan kunnen geven of buxus of taxus daar geschikter voor is en hoeveel buxux of taxus we zouden moeten plaatsen per m2? met vriendelijke groet, Stefanie Vermeulen

    Beantwoorden
    • Goede morgen Stefanie,
      Of het Taxus of Buxus moet worden hangt af van de grootte van de vakken.
      Beide planten zijn zeer geschikt om blokken van te maken. Als de blokken groter zijn dan 2 x 2 meter zou ik persoonlijk voor Taxus gaan. Maar…. iets anders is ook nog van belang; als de grond erg zanderig is zou ik in ieder geval kiezen voor Taxus. Is het mogelijk om mij een foto of diverse foto’s te sturen van de situatie zodat ik nog beter advies kan geven..?
      Hoeveel planten je per m2 moet gebruiken hangt volledig af van de maat planten die je gebruikt.Als budget niet zo’n probleem is zou ik de planten elkaar net laten raken zodat je bijna meteen het gewenste resultaat hebt.
      Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt en anders zie ik graag de betreffende foto’s.
      Met groene groet,

      Ron den Dikken

      Beantwoorden
  • Anne De Clerck
    2 november 2012 10:00

    Goedemorgen, ik heb vinca minor in mijn tuin die echter niet meer bloeit, deze blijft het ganse jaar groen. Wat moet ik doen ?
    Ik heb ook nog een paar vragen ivm beplanting, wat kan bij elkaar en wat niet (kleuren, hoogte van planten enz.) Ik zou graag een paar foto’s mailen, kan ik mijn vragen gerichter stellen. Kan dit ?

    vriendelijke groet

    Anne

    Beantwoorden
    • Vinca minor is een prima plant voor in de schaduw, maar het kan zijn dat de plek te donker is geworden om nog te kunnen bloeien.
      Om de aanwezige plantjes tot bloei te stimuleren zou je in het vroege voorjaar wat organische mest en of compost kunnen geven.
      Uiteraard is het mogelijk om meer vragen te stellen, zeker ook met foto’s.

      Beantwoorden
  • Eggo van Leusden
    3 maart 2013 22:34

    Kunnen de hortensia’s al gesnoeid worden ? Moet ik nog ergens rekening mee houden, zoals de knoppen ?

    Beantwoorden
  • Beste Ron,
    Reeds een twaalf jaar hebben wij een redelijk groot aantal taxushagen staan in onze tuin. Zowel aan de voor als aan de achterzijde. Helaas zien wij nu dat een aantal stukken bruin gaan worden. wat kan ik hiertegen doen?
    Wij hebben zelfs al een stuk vervangen maar de nieuwe hagen gaan telkens dood.

    Beantwoorden
    • Beste Ad,
      Als Taxus dood gaat heb je of last van de Taxuskever
      of de afwatering in dat stuk tuin is niet in orde.
      Laat een goede hovenier even kijken
      of er larves van de Taxuskever tussen de wortels zitten.
      Zo ja ; laat ze dan bestrijden ( kan tegenwoordig m-vriendelijk )
      Zorg anders ter plekke voor een beter afwaterende ondergrond.

      Beantwoorden
  • hanny van dijk
    15 maart 2013 16:19

    Hallo Ron,
    Ik wil graag in de achtertuin een sierlijke boom plaatsen die weinig zon wegneemt.
    tLiefst geen grote boom van 8 meter maar een kleinere.
    Misschien kun je er een paar opnoemen met en zonder bloesem,
    bedankt
    Hanny

    Beantwoorden
    • Beste Hanny,
      Hierbij enkele kleine bomen :
      Heptacodium miconioides ( witte bloemen in september )
      Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’
      Sorbus aucuparia ‘Autumn Spire ‘
      Acer pl.’ Anny’s Globe’
      Op internet zijn wel afbeeldingen te vinden.
      en bij van den Berk boomkwekerijen in Sint Oedenrode
      zijn ze te bestellen.( of rechtstreeks of via een hovenier )
      Met groene groet,
      Ron den Dikken

      Beantwoorden
  • Ha Ron,

    Na enige discussie over hoe en wanneer je een Hortensia moet snoeien
    leg ik de vraag graag bij jou neer.

    Wanneer en hoe mag je de Hortensia aanpakken?

    Groet!

    Maurits

    Beantwoorden
    • Hallo Maurits,

      Het ligt er aan welke je bedoelt.
      Voor de meeste Hortensia’s is het zo
      dat je ze beter met rust kunt laten.
      Enkel na de winter de oude bloemen eraf knippen.
      Dat scheelt werk en ze bloeien dan prachtig.

      Echter heeft niet iedereen zo veel plek
      dat je ze volledig kunt laten uitgroeien
      ( meestal worden de struiken 1,5 m.breed en hoog )
      Knip ze dan na de winter terug tot 30 cm. boven de grond
      Je krijgt dan mooie bossige struiken.

      Wil je ze toepassen langs een tuinpad;
      zet ze dan minimaal 75 cm.uit de kant
      zodat ze volledig kunnen uitgroeien.
      Je hoeft ze dan niet op te binden
      of af te knippen om na regen met
      droge benen over je pad te lopen.

      Beantwoorden
  • Dag Ron,
    Wij hebben een pergola. Er groeien meerdere klimmers over de pergola, zoals druif en blauwe regen. Er groeit ook een witte clematis overheen die bloeit met kleine witte bloemetjes en daarna pluizen maakt. Hij is best mooi, maar het probleem is dat hij véél te hard groeit. Er is geen houden aan. Ik wil hem weghalen en er iets anders voor in de plaats zetten. Iets wat wel weer vrij snel de pergola bedekt, maar niet zo enorm woekert. De groeikracht van een clematis montana zou mooi zijn. We hebben al een clematis montana, dus we willen graag een andere klimmer. Heb jij een suggestie?

    Beantwoorden
    • Beste Annemarie,

      Je hebt het waarschijnlijk over de Clematis vitalba.
      een inderdaad nogal krachtige groeier.
      Je zou het kunnen proberen met de Clematis montana ‘Grandiflora’ ( een witbloeiende)
      of de witte Wisteria sinensis ‘Alba’
      Beide zijn stevige groeiers maar minder uitbundig dan de Cl. vitalba.
      Of, als je een beetje wilt opbinden, een prachtige Klimroos
      zoals ‘Sander’s White’ , ‘Seagull’ of de flink groeiende ‘ Paul’s Himalayan Musk ‘
      Veel succes en groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Jozef Pijnenburg
    25 september 2013 10:24

    Beste Ron,

    ik heb een vraag over Hedra (of gelijksoortige klimplant).
    Ik wil een afscheiding plaatsen op een bestraatte ondergrond.
    Daarbij wil ik klimplanten in een plantenbak gebruiken, zodat ze eventueel makkelijk te verplaatsen/verwijderen zijn. Heeft dat invloed op de groeipotentie van de plant ?

    groeten,

    Jozef Pijnenburg

    Beantwoorden
    • Hallo Jozef,

      Dat heeft zeker invloed op de groei.
      Houdt er in ieder geval rekening mee dat de bak groot genoeg is. ( minimaal 250 liter )
      En zorg voor voldoende water ( bv druppelsysteem )
      Wintergroene planten verdampen ook water in de winter dus vergeet niet
      direct na een vorstperiode extra water te geven om uitdrogen te voorkomen.
      Succes en een groene groet,
      Ron den Dikken

      Beantwoorden
  • HALLO RON,wil je iets vragen ,ben op zoek naar een dianthus ROSE,bodembedeker,kruiper zeggen wij,mijn overbuurvrouw heeft er een ,van haar een stekje gekregen,maar slaat niet aan,heb er al diverse gekocht die er op leken,maar zijn het net niet,worden veel HOGER,wil ik niet,nu heb k een stekje witte,niet dezelfde,maar wel een dianthussoort,gekregen van mijn zus en die doet het geweldig,maar ik wil ROSE,en maakt het nog iets uit dat mijn overbuurvrouw haar tuin in de zon ligt,en waar ik die van mij graag wil laten uitlopen NIET?bvd.gtjes ria

    Beantwoorden
  • Beste Ron,

    Ik zit met een vraag over de Strong Annabelle.
    Heb de tuin geheel aangepakt/veranderd en zou graag in een verhoogde border een aantal Strong Annabelle willen hebben.
    De vraag gaat over de afstand tussen de planten.
    Is 50cm voldoende of moet er toch 1meter tussenruimte zijn?

    Hoor het graag van je…

    Alvast hartelijk dank!

    met vriendelijke groet,
    Roel

    Beantwoorden
    • Beste Roel,

      Eerst een vraag : Waarom een verhoogde border ? De strong Annabelle of de ‘Incrediball’ wordt met gemak 1.50m hoog.
      heb je die hoogte nodig ? planten in een verhoogde border hebben het moeilijker want ze staan verder van het grondwater af.
      Bij plant-afstand hou je rekening met de toekomstige grootte van de plant, maar iets dichter bij elkaar kan met deze Hortensia’s geen kwaad.
      1.00m is prima maar 0,50m zou ook kunnen ( Eerder een dicht plant-vak en ziet er wat sneller volgroeid uit )
      Belangrijker is de afstand tot je looppad. Zet Incrediball’s 0,75cm bij de rand vandaan, zodat ze compleet uit kunnen groeien.
      Niets is mooier dan volgroeide exemplaren .
      Met groene groet,

      Ron

      Beantwoorden
  • Beste Ron,ik heb een tuin met buxus vakken. Nu is het zo dat de buxus besmet is met een schimmel. ik heb van alles geprobeerd om het te bestrijden zonder resultaat.Ik heb een vak 5×5 met prairieplanten en 1grassoort.Heb jij een suggestie met wat voor een planten ik de buxushaagjes kan vervangen.Ik wil geen haagje meer maar iets speels wat ook eventueel wintergroen blijft.Een volgende vraag ik heb ook een vak 3x 14 waar ik Hortensia’s in heb staan donker roze en licht roze ook daar wil ik de buxus weghalen en andere hoge planten tussen de hortensia’s planten.Dit vak ligt achteraan in de tuin.Ik hou wel van een speels effect.Ik heb naast rose blauw en wit nu ook oranje en rood en warm geel in de tuin Ik hoor graag iets van je.Moet je nog wel de complimenten geven wat betreft je site en video’s.
    Hartelijke groet Leo Egbers

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      9 februari 2017 22:16

      Beste Leo,
      Om een goed advies te kunnen geven
      zou ik graag wat foto’s zien van de bestaande situatie.
      Maar………..
      De Buxus zou je kunnen vervangen
      door een wintergroene grassoort.
      Bijvoorbeeld : Carex morrowii ‘Variegata’
      Tussen de Hortensia’s zou je krenten,
      Amelanchier lamarckii kunnen planten.
      Witte bloemetjes in het voorjaar,
      eetbare bessen in de zomer (de vogels zijn je meestal voor)
      en prachtige herfstkleuren.
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Rita van der Steen
    5 maart 2017 13:14

    Hallo Ron wij hadden een prachtige Engelse tuin maar deze werd overwoekerd door zevenblad. Wij hebben nu alles eruit gehaald. Nu lees ik dat je met een bodembedekking de rest weg zou kunnen krijgen. Zou ik voorlopig gras erin leggen? Groetjes Rita van der Steen

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      18 maart 2017 17:34

      Beste Rita,
      Een gazon is prima.
      Doordat je regelmatig maait verdwijnen de onkruiden.
      Er zijn enkele vaste planten zo sterk dat ze zelfs Zevenblad wegdrukken.
      Zie : Teucrium scorodonia ‘Crispum’ en Geranium macrorrhizum.
      Twee sterke toppers.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Hanny Mertens
    14 maart 2017 11:33

    beste Ron, ik heb een vraag over lavastenen.. die wil ik gebruiken in een tuin, maar niet om een vijver, heb jij een idee wat ik ermee kan. gr. Hanny

    Beantwoorden
  • Mariet vd Wildenberg
    23 maart 2017 20:11

    Hallo Ron, een Camelia struik die inmiddels ca. 3 meter hoog geworden is mag je die na de bloei grondig (ca. 1 meter inkorten) terug snoeien? Bvd,
    Vriendelijke groet, Mariet

    Beantwoorden
  • Vervolg Open Tuinen dagen Amsterdam:
    Ambtswoning van de burgemeester. Dit is de oudst overgebleven tuin aan de grachten met een traditioneel symmetrisch ontwerp van de grindpaden rond een grasveld.

    Beantwoorden
  • Open dag “De Stekkenhuis Espel”.
    Boerderijtuin met vele soorten Stokrozen en Hortensia’s.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.