Vaste planten combineren. Wat is jouw favoriete combinatie?

vaste planten en bloembollen

Het combineren van vaste planten

Manieren om te planten
Naast kleurcombinaties kan de manier om de beplanting neer te zetten de sfeer bepalen. Bij grote strakke groepen krijg je met dezelfde soort planten een tuin met een modern uiterlijk. Heb je daarentegen eenlingen of drie plantjes bij elkaar dan krijg je snel een soort liefhebberstuin die er romantisch, ouderwets of gewoon  rommelig uitziet.

Je kunt het beste het volgende doen: grotere vaste planten zet je solitair neer of in kleinere groepen van 3 tot 5 stuks, middenmaat vaste planten gebruik je in wat grotere groepen van 7 tot 10 stuks en bodembedekkers in grotere aantallen van 20 of meer. Je krijgt zo een natuurlijker ogende border. Als je grote planten in flinke groepen neerzet, goede stevige planten in strakke blokken, heeft dat absoluut een moderne uitstraling. Dat de manier van beplanten de sfeer bepaalt zie je vooral in tuinen waar uitsluitend lage plantjes staan. Over het algemeen zijn dat saaie tuinen. Zorg dus voor afwisseling in hoogtes en aantallen.

vaste planten en bloembollen

Vaste planten combineren met bloembollen

Zelf combineer ik vaste planten heel erg graag met bloembollen, vooral het bijgoed gebruik ik vrij veel. Kleine botanische bolletjes die je één keer hoeft te planten en die ieder jaar weer terugkomen zijn heel mooi te combineren met vroegbloeiende vaste planten. Ook vaste planten die helemaal verdwijnen in de winter, zoals bijvoorbeeld hosta’s, kun je combineren met bolletjes die vroeger bloeien, zodat je langere tijd verzekerd bent van aantrekkelijke borders. Denk aan krokussen, sneeuwklokjes, dwerg-of boshyacinthen en anemoontjes. Het tuinseizoen kan niet lang genoeg duren.

Bloembollen zijn ook te gebruiken als aanvulling op de beplanting. Bijvoorbeeld met sieruien die in juni boven vaste planten uitsteken, maak je je border extra interessant. Of met een combinatie van paarse uien en de zogenaamde zwarte tulpen en wat violet bloeiende vaste planten, dat is echt een geweldig gezicht.

Denk ook eens aan zomerbloeiende bollen zoals lelies, dahlia’s en gladiolen of exemplaren die bloeien in de herfst. De herfstbloeiers zijn wel niet zo bekend maar de herfststijlloos en de herfstbloeiende krokus zijn prima toe te passen op een plek waar op dat moment de vaste planten het niet meer goed doen. Of ze zijn wat betreft kleur een mooie aanvulling in de tuin.

Vaste planten en zomergoed.

Ook eenjarige planten of zomerbloemen combineren uitstekend met vaste planten. Heb je een donker plekje waar bijna geen enkele vaste plant wil bloeien in de zomer, neem dan eenjarige vlijtige liesjes. Een vlijtig liesje groeit op de bodem van het (sub)tropisch regenwoud en bloeit daar uitbundig. Met de hulp van een slokje water doet ze het in jouw tuin ook goed. Als er om wat voor reden dan ook een gat is ontstaan in je vaste planten border dan is dat prima op te vullen met zomergoed. Planten als cosmea of siertabak zijn dan een welkome aanvulling.

Kruiden

Kruiden zijn ook prachtig in combinatie met vaste planten. Als je niet een echt kruidentuintje in je tuin wilt, maar je wilt wel kruiden kweken, combineer ze dan gerust met andere vaste planten. Op het moment dat tussen andere planten lavendel, oregano, tijm en rozemarijn staan is dit zowel visueel aantrekkelijk als leuk om te oogsten voor gebruik in de keuken.

Vaste planten en heesters.

Bijzonder is een combinatie van vaste planten en heesters, en dan vooral rozen, zeker in de romantische tuin. Voor iedere kleurencombinatie is er wel een roos te vinden. Is het geen struikroos dan wel een klimroos in de achtergrond of pergola. Rozen zijn dermate populair dat er ontzettend veel soorten te krijgen zijn. Er is er altijd wel een te vinden in de door jou gewenste kleur en bloeitijd.

Het combineren van vaste planten

Varens en wintergroen

Een combinatie waar ik graag mee werk zijn vaste planten met varens. Deze prachtige groene planten met vaak mooi gevormd blad zijn een perfect rustpunt in een verder uitbundige tuin. Diverse varens zijn wintergroen en daardoor goed te gebruiken als basis. Natuurlijk zijn er ook vaste planten die groen overwinteren of halfheestertjes zoals lavendel en rozemarijn. Het hoeft niet zo te zijn dat ’s winters een vaste plantenborder eruit gaat zien als een afgebrand dorp, er moet wel iets te zien blijven. Dan heb ik het niet over borders die je vanuit het huis toch niet ziet, maar borders of vakken beplanting die in het zicht liggen. Natuurlijk is het erg fijn voor vogels en insecten dat er in de winter plantenresten in de tuin aanwezig zijn, maar het oog wil ook wat. Dus combineer ook met wintergroen.

Ritme in de tuin

Hoe klein je tuin ook is, het is belangrijk dat je een plant of een groep planten herhaalt in de tuin. Dus niet alles op één plek neerzetten, maar één of meerdere keren herhalen. Als een tuin evenwichtig is beplant, dan voelt deze prettiger aan. Bij wat langere borders kun je er zelfs over denken om iedere paar meter dezelfde vaste planten terug te laten komen waardoor in de hele border een herhaalde basis ontstaat. Zo ontstaat een ritme dat prettig oogt. Loopt er een pad door je border, zorg dan dat aan beide zijden de beplanting evenwichtig is samengesteld.

Wanneer je als plantenliefhebber een grote diversiteit aan planten hebt, denk er dan eens over om tussen de beplanting door één soort bodembedekker te gebruiken die overal terugkomt. Dit brengt rust in een drukke tuin.

Door in een kleurige border hier en daar witte bloemen neer te zetten, wordt de verdeling evenwichtiger, zodat je ogen niet continue naar hetzelfde stukje worden getrokken, maar er een mooi rustig beeld gecreëerd wordt. Dit geldt helemaal voor felgekleurde vaste planten. Als er rechts in een hoekje van de tuin een plantje fel oranje bloeit en je hebt in de rest van de tuin alleen maar violetkleurige plantjes, dan zullen alle ogen getrokken worden naar die ene oranje bloem. Komt dat oranje plantje echter ook nog op enkele andere plekken terug, dan kan het opeens wel. Doe dit wel spaarzaam en voorzichtig, zeker met felle kleuren.

Snijbloemen

Er zijn aardig wat vaste planten die je kunt gebruiken als snijbloem. Als je van te voren weet dat je ze daarvoor wilt gebruiken, zorg er dan voor dat er voldoende staan. Als de ruimte het toelaat, kan je aan de achterzijde van de plantvakken typische snijbloemen neerzetten zodat, wanneer je ze oogst, de borders niet al teveel aangetast worden. Bij een kleine tuin is dat wat lastiger. Je knipt dan snel het mooie er vanaf. Je kan natuurlijk ook in je moestuin ergens een bepaalde hoek maken voor snijbloemen. Het is een opkomende trend dat we oogsten uit eigen tuin. Behalve kruiden en andere eetbare dingen is het ook heel leuk om snijbloemen te hebben. Vaak moeten planten die je kunt gebruiken als snijbloem opgebonden worden. Delphinium geeft prachtige snijbloemen, maar zonder opbinden zullen die planten gaan hangen na een regenbui. Dus: op tijd oogsten of opbinden!

Vaste planten en lokatie

Voor iedere plek zijn er vaste planten beschikbaar, of je nu op hele vochtige grond moet werken of op droge zanderige. Het aantal plantensoorten dat in Nederland te krijgen is, is zo groot dat je overal wel wat voor kunt vinden. Welke stijl je ook wilt, het is bij elkaar te zoeken. Daarom ben ik ook zo gek op vaste planten, want bijna alles is mogelijk. Je kunt met vaste planten ook een heidetuin nabootsen. Als je op de Veluwe woont, dan maak je daar eenvoudig een heidetuin, maar zit je op rivier- of zeeklei, dan moet je dat met vaste planten doen. Het aantal soorten is groot genoeg om de sfeer van een heidetuin na te bootsen met planten die het op die locatie goed doen.

Als je het geluk hebt dat je tuin in de volle zon ligt, dan heb je de meeste mogelijkheden met bloeiende vaste planten. Een schaduwrijke plek of een schaduwrijke tuin geeft mogelijkheden met vaste planten gecombineerd met varens en veel voorjaarsbloeiende planten. Met verschillende tinten groen en mooie bladvormen zijn prachtige combinaties te maken.

Sommigen verlangen naar een mediterrane tuin. Hartstikke leuk, ik ga ook graag naar Italië en Spanje. Wel is het zo, dat als je dat in Nederland wilt, je een zonnige tuin moet hebben. Als je lavendel en andere mediterrane kruiden wilt hebben dan is zon onontbeerlijk. Bovendien moet zo’n tuin een prima afwatering hebben.

vaste plant voor moeilijke plek

De moeilijkste plek voor een vaste plant is wel onder een boom in de schaduw waar het ook nog eens droog is. Een schaduwplek die redelijk vochtig is, is niet zo’n probleem. Dan kun je nog kiezen uit aardig wat planten. Soms creëert men zelf moeilijke omstandigheden voor vaste planten. Op het moment dat je aan de schaduwkant van een tuin een plantenbak maakt van ongeveer een halve meter hoogte, houdt er dan rekening mee dat die planten extra water nodig hebben. Schaduw is geen probleem, maar schaduw en droogte is wel een probleem.

Meer over vaste planten.
Kijk ook eens op Colour your life

23 reacties. Reactie plaatsen

  • anneke van driel
    18 april 2015 10:26

    ha Ron, ik hou absoluut niet van strakke tuinen met grote tegels en hier en daar een plantje. Wij hebben een middelgrote tuin met veel vaste planten in grote stukken, oa.hortensia, wederik, guldenroede en vaste geranium in allerlei kleurtjes door elkaar. Ik heb laatst lathyrus opgekweekt en in de tuin gezet, moet er nu cloches over zetten want de huismuis trekt ze er met gemak uit en eet de erwtjes op. Maar ja, hij kan niet naar de supermarkt, al vind ik het wel jammer van de plantjes.. heb je daarvoor nog een tip? want het wordt wel warm onder glas en een netje, daar zag ik ‘m onderdoor scharrelen…. gr. Anneke

    Beantwoorden
  • Desiree Schepers - Smit
    18 april 2015 13:03

    Hoi Ron, ik zet zoveel mogelijk planten door elkaar. Ik ben niet zo van al dat strakke. Lekker hoog met wat lager combineren. Persoonlijk ben ik niet van de 1 jarige planten en ga echt voor de vaste planten. Hosta’s en hortensia’s hebben toch ook wel een voorkeur. En eigenlijk is alles wat kleur heeft prachtig mooi voor in mijn tuin.
    MvG Desiree

    Beantwoorden
  • Dies ter Avest
    18 april 2015 16:37

    Beste Ron,
    Onze tuin is helemaal gemaakt voor de vogels. Veel bessen- , vlinder- en rozenbottel- en frambozenstruiken, verder ook loof- en naaldbomen. Overal hangen vogelhuisjes, dus de tuin wordt druk bezocht. De uil, torenvalk en zwaluwen hebben al heel wat jongen groot gebracht. Vorig jaar zijn we begonnen met een wilde bloementuin. Mijn man heeft de dode takken er uit geharkt en zaad los geschud. We zijn benieuwd of het net zo’n weelderige tuin wordt als vorig jaar. Er staan veel distels die ook weer goed zijn voor de vogels. We gaan nu de frambozen struiken snoeien want het is heel wild geworden. Een rotstuin staat even in de wacht. Dus volop beweging.
    Groet Dies

    Beantwoorden
    • Beste Dies,
      Wil je een keer een of meerdere foto’s posten van je tuin.
      Dat kan ook gewoon via het commentaar-vak hieronder.
      Ik ben erg benieuwd naar je tuin met al dat leven erin.
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Ik combineer vaste planten met rozen, clematissen, eenjarigen, tweejarigen en bollen en knollen.
    In de winter is mijn tuin (bewust) saai en kaal. Vanaf februari tot eind november is er een EXPLOSIE van bloemen. Bloemen in alle kleuren. Mijn voorkeur gaat uit naar alle tinten rose, dus die kleur heeft de overhand. Maar ook geel, oranje, wit, blauw en paarse bloemen zijn zéér welkom in mijn tuin. het enige waar ik op let, is dat de kleinere plantjes vooraan staan, en de grotere planten achteraan.

    Beantwoorden
    • Beste Elizabeth,
      Waarom is jouw tuin in de winter bewust kaal ?
      Doe je dat om meer ruimte voor je favoriete planten te hebben ?
      of omdat je in de winter heel duidelijk
      wilt hebben dat het winter is ?
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
      • Mijn tuin is in de winter ook vrij kaal. Ik vind het ook wel fijn als het in de winter “rust” vertoond. Ik heb wel planten die groen blijven zoals winterhei, en cyclaampjes die bloeien zelfs in de winter, en ook een winterjasmijn tegen de achtermuur in de tuin en in de voortuin een toverhazelaar en helleborussen, dus toch wel wat kleur in de tuin in de winter. 🙂 En dan geniet ik enorm als in het voorjaar de bollen gaan groeien en bloeien en daarna de planten overal weer de grond uitschieten en bladeren krijgen, dat geeft mij altijd een ontzetten blij gevoel 🙂

        Beantwoorden
  • Jet Katoen
    20 april 2015 14:54

    Hallo Ron,
    Wat een goede informatie in deze korte tuincursus. In mijn huidige tuin ben ik nu een jaar onderweg, het was een kale, dorre bedoening met sporen van een vroeger plan. De achtertuin ligt pal op het zuiden en ik was eerst begonnen met het maken van een verdeling hoe ik het ingericht wilde. Omdat ik een grote hond heb wilde ik een goede beschutte kennel en hondvriendelijke borders, dus opgehoogd of afgeschermd. Bij het terrasgedeelte heb ik een border opgemetseld van oude bakstenen, deze is inmiddels begroeid met aardbeien en aliums ertussen, straks de blauwe hortensia in combinatie met zonnebloemen tegen de schutting, verderop rozen met gipskruid en maarste violen.
    Er is zoveel mogelijk en ik heb zoveel eenjarigen( acer japonica met chrysanten) en alles in de tuin is gekregen, gestekt of uit zaad opgekweekt. Een moestuin op vierkante meters en kleine kas is ook al onstaan. Ik tuinier het liefst zo biologisch dynamisch en ook nog holistisch(jajajaaa) het moet allemaal zo natuurlijk mogelijk willen en bij de energie van de plek horen. Ook een mooie combi volgens mij; rode stokroos met sierdistel en dan nog iets lagers ervoor?
    Groet
    Jet.

    Beantwoorden
    • Hallo Jet,
      Bedankt voor je leuke reactie.
      Diervriendelijk tuinieren met lage kosten 🙂
      Met zaad en krijgertjes hoeft een tuin niet veel te kosten.
      Bovendien natuurvriendelijk met eetbare planten.
      Dat moet een paradijsje zijn.
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Ik heb sinds 1,5 jaar een tuin, dus dit is het 2e voorjaar hier. Het is vooral veel gras, waar ik een paar fruitbomen in en langs heb geplant, een vierkant terras met een smalle border rondom. Ik heb inmiddels een vijver in de vorm van een sloot aangelegd, is 3 aansluitende delen, die er hoewel recht en formeel er door de graszoden rand al heel natuurlijk uitziet. Een verhoogd groente bed ook met graszoden rondom. De smalle border staat nu al vol met allerlei voorjaarbollen, primula’s, vaste wilde geraniums, brunera, ajuga, uitjes, saxifraga, daglelies, vingerhoedskruid, een paar rozenstruiken, framboos, buxus hegje, spaanse aak hegje, acidentera’s, kaardebollen, lelies, salie alles door elkaar maar wel in herhaling, straks nog wat ridderspoort ertussen zaaien en dan laat ik alles maar een beetje door elkaar groeien en bloeien. En dan tussen alles door grasklokjes, dus straks overal van die wolken blauwe bloempjes boven het lage spul uit en onder het hoge spul door. En dan nog een paar kleine stukjes border langs het gras die ik nu aan elkaar ga verbinden tot ook een lange smalle border. En af en toe een verwilderde eetbare aardbei tussendoor is ook in de planning opgenomen.

    Beantwoorden
  • Tonnie Moemond
    21 april 2015 09:08

    Mijn tuin is in de periode van “spannend”. Vorig jaar heb ik e.e.a. laten aanleggen na een plan van een tuinarchitecte. Nu ben ik benieuwd of alles de winter heeft overleefd.
    In de lange border heb ik alleen een paar vaste struiken laten zetten, de rest is nog mijn oude rommeltje van bolletjes, plantjes, uitgegroeide krijgertjes, wat elke keer als ik in een tuincentrum kom (wat ik graag doe) wordt aangevuld met wat bloeiends, meest eenjarig. De aanleg is met vaste planten en struiken gebeurd, terwijl er een groot stuk nieuw gras is gelegd. Alles op kleur en ruimte (de tuin is niet groot). De voortuin heb ik gelaten zo die was, in de loop van de tijd heb ik er een rotstuin van gemaakt (weinig onderhoud) met het grootste deel rotsplanten en andere bloeiende planten, als border rondom gras.
    Ik hou van kleur en het hoeft niet professioneel te ogen. De tuin is er voor mij….

    Beantwoorden
  • Ik heb een lange border die niet zo heel erg breed is en middagzon krijgt.
    Ik combineer Clematissen met rozen, Lonicera en Trachylospernum jasminoides star of toscane en grote groepen Ajuga. Daarbij staan voor hoogte te creeren een Miscanthus sinensis puenktchen, een stamroos en een Euphorbia palustris.
    Tussendoor zijn er Allium purple sensation bollen geplant.
    De drie bloemkleuren zijn Wit, Geel en donker paars.

    Ik heb getracht een orginele combinatie te maken met deze samenstelling.

    Beantwoorden
  • Conny Ruijgrok
    21 april 2015 15:08

    Hallo Ron, ik heb een wilde tuin maw ik doe er weinig aan dan google op witte vaste plantenen en fruit is bij mij ook favoriet. De vaste planten uit tuincentra bekoren me vaak niet zo dus bestel ik online, dit bevalt prima. Lekker laten groeien en het zaait vanzelf uit. Momenteel komt de wtte stokroos ook weer om de hoek kijken, ik kijk er al naar uit in ieder geval.
    Op mijn verlanglijstje staat nog een groen schuurdak, ff sparen nog maar 😉

    Beantwoorden
  • Irene Groenendijk
    21 april 2015 21:38

    Mijn favoriete combi is vrouwenmantel met snijbloemen voor een leuk bosje bloemen uit eigen tuin.
    Met zaaigoed combineer ik graag kobaltblauwe ridderspoor met lichtblauwe juffertjes in het groen.

    Beantwoorden
  • Zelf ben ik gek op schaduw planten, heb dan ook drie schaduw borders. Daar staan veel efemerische planten. Dat heb ik opgelost door er planten naast te zetten die later opkomen. Werkt heel goed. Verder heb ik een zwak voor schermbloemige afgewisseld met er tussen riddersporen of veronicastrum waartussen Anthriscus sylvestris Ravenswing staat. Ik heb een glooiende tuin gemaakt omdat het een enorme diepe tuin is met een slingerend pad zodat je iedere keer weer iets anders ziet. Ik moest toch iets meenemen van mijn Limburgse roots. Mijn voortuin is een tuintje heftig met veel bollen dus nu over haar bollentop heen. Jammer maar het loof moet zes weken staan. Achter heeft iedere plek zijn eigen poel of vijver. Met een rand van darmera peltata, etage primula’s veel groot blad mooi blad zoals van de veratrum. Ik hou van blad geef niet echt om pasteltinten, denk altijd dat blad heb je het langste daar kan je heel goed mee combineren.

    Beantwoorden
  • joke aalbers
    25 april 2015 10:09

    onze tuin is meer een natuurtuin.alles staat door elkaar.en vooral veel planten en struiken die vlinders enz. aan trekken.en we denken ook aan de vogeltjes.afgelopen winter roeken,eksters,gaaien,roodborstje,winterkoninkje,koolmeesjes,pimpelmeesjes,vinkje,musjes en merels in de tuin.en dat bijna in de binnenstad van enschede.dan hebben we nog een vijver.ook een natuurlijke.en die doet het goed.want daar zwemmen weer een stuk of 12 jonge visjes in.waar ik wel heel erg op let is dat de tuin onkruidvrij is.

    Beantwoorden
  • Mijn tuin moet voor mijn gevoel een combinatie zijn van geur en kleur. Ik heb dus rozen, die prachtige bloemen krijgen maar ook die heerlijk ruiken. Verder overal tussendoor wat kruiden zoals Thijm en bonenkruid, heerlijk als je daar langs loopt en even met je handen doorheen gaat. En wat zeker niet mag ontbreken in mijn tuin is lavendel, die staat dan ook overal tussendoor. de echte lavendel met de bedwelmende geur en de mooie dieppaarse bloemen die me doet denken aan de Provence 🙂

    Beantwoorden
  • Hallo Ron,
    Leuk om zo weer dingen te leren over de tuin .
    Ik probeer altijd het hele jaar wat in bloei te hebben.
    Veel met vaste planten .
    Maar ook met wat bollen.

    Beantwoorden
  • Hallo Ron,
    ik lees je mailtjes en vooral je tuincursus altijd met veel plezier.
    Prachtige foto’s en poëtische tekst!
    Zelf houd ik van zachte kleuren en ik plant alles wat ik mooi vind, bollen, vaste planten en eenjarigen op kleur door elkaar.
    H.Gr.

    Beantwoorden
  • Ed Verheijde
    21 juli 2015 12:45

    Beste Ron,
    Wederom een zeer interessante uitgave! Wát zou ik jou graag eens hier door mijn tuin in Normandié laten lopen! En wát zou je er voor paradijs van maken! Ik hoop dat deze fantastische kennis en ideeën gebundeld worden, en te koop aangeboden! Ik zal er veél aan hebben! Helaas zijn er hier erg weinig goed gesorteerde kwekerijen; het geëikte aanbod helaas!
    Hartelijke groeten, Ed Verheijde

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.