Vaste planten gebruiken in je tuin. Hoe doe jij dat?

vaste planten gebruiken in je tuin

Het gebruik van vaste planten in de tuin.

Er zijn veel mogelijkheden om te werken met vaste planten. Het is hiermee mogelijk je tuin het hele jaar door te laten bloeien. ’s Winters uiteraard een stuk minder dan ’s zomers. In de winter zijn er maar een paar planten die bloeien, en je kunt in die periode beter gebruik maken van bomen zoals de winterbloeiende kers, struiken als de toverhazelaar en later in de winter vroegbloeiende bloembolletjes. Zo kom je de winter wel door. In maart is er al behoorlijk wat te krijgen en in alle kleuren. Of je nu een voorjaarstuin in het geel wilt of in andere kleuren, in de lente kan alles.

vaste planten gebruiken in je tuin

Salvia en Geranium

Bloeiende vaste planten.
Het hoogtepunt van de bloei ligt bij vaste planten in de zomer. Vooral in juni en juli bloeien veel vaste planten. Als je altijd in juni met vakantie gaat, plan het dan zo dat er in die tijd geen planten bloeien. Later in het seizoen zijn er nabloeiers en herfstbloeiers, er is keus genoeg. Het jaar rond bloemen is een leuke manier om vaste planten gebruiken. Of je nu een weelderige beplanting samenstelt met allemaal verschillende kleuren, juist kleuren bij elkaar zoekt of alles in één kleur wilt, je enige beperking is de hoeveelheid planten die beschikbaar is voor die bloeiperiode. In de zomer zijn er mogelijkheden genoeg om heel uitgebreid te werken met allerlei kleuren en combinaties. Buiten dit seizoen, in het vroege voorjaar of het late najaar of in de winter, zijn de mogelijkheden beperkter en zal je meer moeten werken met bijvoorbeeld bladkleur, houtkleur of gekleurde bessen.

Vaste planten kopen in een tuincentrum.

Als je ieder voorjaar rond dezelfde tijd naar een tuincentrum gaat om planten te kopen en je kiest planten uit die op dat moment bloeien of bijna bloeien, dan krijg je uiteindelijk een tuin die alleen in die periode leuk is om te zien. Het is verstandiger om in verschillende periodes naar een tuincentrum te gaan om planten te kopen zodat je uiteindelijk een tuin krijgt die er langer aantrekkelijk uit ziet. Het verstandigste is echter om gewoon een beplantingsplan te maken zodat alle bloeitijden en kleuren maximaal gecombineerd zijn.

Vaste planten in de tuin

Vaste planten op kleur

Bij vaste planten op kleur zijn er diverse mogelijkheden. Het vergt wat zoekwerk, maar alles in één kleur kan een bijzonder resultaat geven. Het moet niet te saai worden, dus je moet wel met verschillende hoogtes en plantvormen werken en ook met verschillende bloemvormen, dus aren naast margrietachtigen of schermbloemen. Ook is het goed een beetje af te wisselen met de textuur van de plant. Als je een wat hogere, open vaste plant op de voorgrond van een border hebt, geeft die diepte omdat je daar doorheen kan kijken. Als je planten in één kleur uitzoekt moet je voorkomen dat de tuin in juni knettert van de bloeiende bloemen en massaal insecten trekt maar dat na een week of vijf alles uitgebloeid is. Het is niet de bedoeling om de rest van het jaar geen bloemen meer te hebben. Zoek dus vaste planten die of meerdere keren bloeien of langer bloeien.

Vaste planten op kleur

Vaste planten op kleur

Vaste planten en rozen.

Diverse planten combineren kan de bloeiperiode van een border verlengen. Denk bijvoorbeeld aan een witbloeiende border. Als je hier Rosa ‘Sneeuwwitje’ in zet dan ben je verzekerd van witte bloemen tot diep in december. Een witte hortensia gaat maandenlang mee en is na de bloei ook nog fraai om te zien. Deze combinaties met vaste planten zijn leuk.

Kleuren.

Wil je verschillende kleuren bij elkaar gebruiken, let dan op de grootte van je tuin. Bij een hele compacte tuin moet je oppassen met planten met harde bloemkleuren zoals geel of oranje. Je hebt dan de kans dat je tuin nog kleiner gaat lijken omdat deze kleuren op je af lijken te komen.

Als je een grote tuin hebt en je gebruikt veel pasteltinten dan vallen die kleuren vaak weg in de omgeving en zie je ze alleen als je heel dicht bij bent. Maar als je een tuin hebt met veel ruimte en de planten bloeien geel of flink stevig rood of oranje, dan trekken deze fors de aandacht. Belangrijk is te zorgen voor een goede evenwichtige verdeling.

vaste planten combinatie

Verrassende combinatie

Welke kleuren je combineert is jouw persoonlijke smaak. Wel moet je er rekening mee houden dat de ene plant meer aandacht vraagt dan de ander. Als je allemaal paarsbloeiende planten uitzoekt, en je zet er één of twee oranjebloeiende plantjes tussen, dan zullen die net zoveel aandacht trekken als al die andere. Wil je de kleuren een beetje in evenwicht houden let daar dan op. Uiteraard is het ook mogelijk om dat bewust juist niét te doen.

Ik vind het mooi om witbloeiende planten te combineren met grijs blad. Daar zijn aantrekkelijke borders mee te maken. Vaak zijn witte borders mooi als overgang naar een andere tuin of als rustig element tussen twee borders van verschillende kleur.

In de Tuinen van Appeltern vind je de nationale vaste plantencollectie.

Hoe gebruik jij vaste planten in de tuin? Geef hieronder je mening, stel je vraag of geef commentaar.

28 reacties. Nieuwe reactie plaatsen

  • Ik zou graag vaste planten willen hebben maar aangezien de plaatsen in de tuin hoofdzakelijk schaduwplaatsen zijn is dit best moeilijk te realiseren om bloemenplanten te hebben.

    Beantwoorden
    • Hallo Ad,
      Er zijn toch aardig wat vaste planten voor in de halfschaduw/schaduw
      Hier zijn wat voorbeelden :
      Christoffelkruid, div. Hosta’s, Vrouwenmantel, Herfstanemoon, Aronskelk, Zeeuws Knoopje,
      Schoenlappersplant, Alpenviooltje, Gele Helmbloem, Lelietje der Dalen,
      Pluimspirea, Mansoor, Kaukasische en Amerikaanse Vergeet-mij-niet,
      Elfenbloem, Kerstroos, Japanse wasbloem, Dovenetel, Salomonszegel,
      Pachysandra, Longkruid, Schout bij nacht en Maagdenpalm.
      Zo kan je even vooruit.
      Ik denk dat er best wel vaste planten tussen zitten die je mooi vindt.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Reinier Ederveen
    8 april 2015 10:10

    Goede morgen,
    Ik ben al jaren bezig met mijn tuin op de klei in de Betuwe. Blij dat de rozen hier geweldig groeien. Nu ben ik sinds twee jaar begonnen met imkeren en dat geeft dat ik nu met een geheel nieuwe blik in de tuin rond ga. ik zoek nu met name naar goede drachtplanten en ze moeten ook biologisch gekweekt zijn. Het is weer heel verfrissend om zo’n omslag te maken en ik leer weer veel nieuws.

    Beantwoorden
  • Tonnie Moermond
    8 april 2015 11:40

    Vorig jaar heb ik mijn tuin laten aanleggen met vaste planten. Nu zal nog moeten blijken of alles de winter heeft overleefd. De langste border wilde ik niet veranderen, daarin stonden al wat vaste planten en zo kan ik heerlijk blijven experimenteren met klein bloeiend spul.

    Beantwoorden
  • goedemorgen Ron,
    …. jarenlang geniet ik van overdadig bloeiende hortensiastruiken, …. mijn tuinfavoriet !!! Maar ook de passiebloem voelt zich thuis in mijn tuin. Een magnolia staat tevreden tussen wat kleinere vaste planten, en dit alles geeft dus een speelse- en natuurlijke ‘uitstraling’ samen met een roos op stam, en wat lavendel …..
    Ik geef een beetje “sturing” om groene struiken te wisselen met bloeiende planten, maar laat het ook ‘n beetje …. z’n gang gaan. Mijn tuin is onderhoudsvriendelijk, …en kan daarom al gauw in het zonnetje genieten van alle roze, paars, witkleurende bloemen. Van afwisseling naar andere bloeiers is (nog) geen sprake …..

    Beantwoorden
  • Goedemiddag Ron,

    Ik ben dol op vaste planten; ze geven zulke mooie bloemen en nemen vaak niet zo veel ruimte in als een struikje. Het opkomen van de planten vind ik ook geweldig om te zien.
    Ik heb ze gekozen op de kleur, wit/roze/paars, op de standplaats z/hz/s, op de tijd van het jaar dat ze bloemen hebben en een aantal die bijen en vlinders aantrekken.
    Omdat de meeste vaste planten ‘s winters verdwijnen, heb ik groen blijvend kruipgoed in mijn tuin geplant en af en toe een larix of zo (late besjes voor de vogels en goed in vorm te houden). Dit zelfde principe doe ik met de bollen in mijn tuin.
    Ik probeer die uitbundige bloeiers te combineren met een plant met een mooi blad.
    De tuin heb ik pas vorig jaar aangelegd, dus ik blijf nog wel even tuinieren totdat alles naar wens is. Best wel lastig om met zoveel vaste planten ‘s winters geen kale tuin te creeren. Heb jij hier nog tips voor Ron?

    Beantwoorden
    • Beste Marianne,
      Voordat je met vaste planten begint moet
      je eigenlijk je tuin al hebben ingedeeld
      met diverse wintergroene elementen zoals
      hagen, blokken of evt bolvormen.
      Als je tuin er in de winter al goed uit ziet,
      wordt het in de zomer alleen maar nog mooier.
      Uiteraard zijn er ook diverse wintergroene
      vaste planten die je kunt gebruiken.
      Denk onder andere maar aan :
      Lavendel, Rozemarijn, Tijm, Maagdenpalm,
      Nieskruid, Kerstroos, Scheefkelk en Stekelnootje.
      (en ook diverse Varens en Grassoorten waar je
      vaste planten prima mee kunt combineren).
      Veel tuinplezier.
      Ron

      Beantwoorden
  • Goeiemiddag Ron,

    Ik ben dol op veel kleur in de tuin en zal daarom ook altijd voor bloeiende planten kiezen, maar de laatste tijd begin ik steeds meer planten met mooi of bijzonder blad te waarderen. Brunnera is één van mijn favorieten!

    @Reinier, als je biologisch gekweekte planten zoekt dan is de Hessenhof in Ede een prima plek om naar toe te gaan. Dit is een van de weinige kwekerijen in Nederland met een biologisch keurmerk.

    Beantwoorden
  • In mijn keuze van planten let ik ook op hoe uniek ze zijn in de tuin zodat ik een samenstelling kan maken die je in niet veel tuinen te zien krijgt.
    Er zijn 3 bloeikleuren in mijn tuin aanwezig en dat zijn wit, geel en donker paars.

    Een aantal van die unieke planten in mijn tuin zijn “:
    Clematis “Paul Farges Summer Snow, Euphorbia palustris, Fritillaria meleagris en een
    Trachylospernum jasminoides “Star of Toscane”.

    Beantwoorden
  • Mariet Giesbertz
    8 april 2015 22:21

    Hallo Ron,
    Voor mijn tuin heb ik de beplanting langzaam opgebouwd. Alleen naar gevoel gewerkt.
    Begon met een basis van heesters met hier en daar buxusbollen (ronde) daar geplant waar ik van vond dat het mooi was. Ook hier en daar een boom geplant voor sfeer en schaduw…maar ook gelet op bladkleur. Regelmatig een tuincentrum bezocht en kocht met zorg mijn vaste planten er bloeit en groeit altijd wel wat. Ik vergelijk een tuin met een schilderij…..wordt ook langzaam opgebouwd. Ik ben steeds op zoek geweest naar kleur en vorm. Ik geniet enorm van tuinieren en ben blij dat ik lid ben geworden van Tuinliefhebbers want ik leer hier veel. Zie hier vaak planten waarvan ik het bestaan niet wist….dus het blijft steeds genieten ! Aan een tuin zie je veel van de persoonlijkheid van de mens die hem creeerde,dat vind ik. Groeten Mariet.

    Beantwoorden
  • Corine van der Wal
    9 april 2015 09:22

    Hallo Ron,

    Vorig jaar heb ik onze voortuin opnieuw aangelegd en daarbij goed gekeken naar standplaats en bloeitijd. Ik zorg in het vroege voorjaar dat de net uitgevlogen hommels op zoek kunnen naar nectar door longkruid en krokussen in de tuin te zetten. Ook heb ik een aardige hoeveelheid helleborussen (absoluut een favoriete plant!). Daarnaast heb ik veel planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en hommels. Zoals salvia’s, ijzerhard, ooievaarsbekken, vaste korenbloemen. Ik heb bij het opnieuw aanleggen gekeken naar het ‘groene’ geraamte door eerst mijn heesters en struiken op hun vaste plek te zetten. Andere favorieten: sering, hortensia, hibiscus, iris, clematis en akelei. Op dit moment ben ik onze achtertuin aan het renoveren (lees: bodembedekkers verwijderen, ze doen het iets té goed. Vooral de maagdenpalm en gele dovenetel). Ik verplaats dan meteen andere planten om de borders opnieuw in te richten. De borders waren ook wel aan een opfrisbeurt toe.

    Beantwoorden
    • Beste Corine,
      Wat mooi dat je ook aan de insectenwereld denkt.
      Dat willen we ; meer levende tuinen waar ruimte is
      voor alles wat bloeit, kruipt, zwemt en vliegt. 🙂
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Johanne van Gils
    9 april 2015 19:24

    Mijn tuintje heeft jarenlang vol planten gestaan, allemaal vaste planten. Zo vol dat er nooit iets van ongewenste “on”kruiden tussen komen. I.v.m. chronisch ziek zijn is de tuin 2 jaar geleden drastisch op de schop geweest. Nu nog steeds niet de border die ik graag wil. Dit voorjaar wil ik (eerst zien wat er opkomt) het weer helemaal vol laten planten met uiteraard vaste…liefst bloeiende…planten. Ik hou van lang bloeiende op “goed Nederlands gezegd….cottage” planten. Ik mis “Johanne’s Paradijsje” nog steeds. Wie nog tips heeft voor planten…ik hou me aan bevolen. Ron voor jou veel plezier en succes met alles waarmee je bezig bent.

    Beantwoorden
  • Vaste planten zijn zowel niet als wel bloeiend, om langs te lopen en te snoepen, te voelen en dan te ruiken aan je vingers, te genieten van de vormen en diversiteit aan kleuren en de zon of juist regen die er mee speelt waar menig klein diertje even de zon in of uit kruipt de vogels die druk zoeken, de koolmees op spinnen jaagt. Tussen de vaste planten komen de bollen op en soms een eenjarige omdat deze gewoon mee moet om zijn bijzondere kleur, geur of vorm. En dan lopend, zittend in de tuin genieten van de vogelgekwetter(zangkoor) en de geurende bloemen. Creëer er diepte mee, verborgen hoekjes, lok het oog, daag uit om verder te gaan, en stil te staan en te genieten. Dan heb ik het nog niet over de verschillende soorten grassen die wuiven, zacht aan je voeten voelen gehad.

    Beantwoorden
  • Hallo Ron,

    Wat een ontzettend leuke site. Compliment.
    Mijn vrouw en ik hebben sinds 2002 een vakantiewoning met een grote tuin van 1500m2 en later een aansluitend bosperceel van 900m2. De tuin was toen een wildernis en is na ruim 12 jaar een oase van rust, waar sinds 2005 ook (huur)gasten graag weer terug komen. De tuin is zonder ontwerp , op gevoel ingevuld. Door elk seizoen aantrekkelijke planten, heesters en bomen aan te schaffen betekent het, dat 12 maanden per jaar er kleur in de tuin is. Door de huurinkomsten lukt het jaarlijks veel geld aan tuinaankopen en accessoires te besteden. We genieten van het werken in de tuin en van de vele vogeltjes, die we verwennen met ‘t jaar door voeren en voorzien van nachtkasten en voeder-drink plaatsen. Groetjes en bedankt voor de leuke tuincursus.

    Beantwoorden
  • Ha Ron,

    Inspirerende informatie van je over vaste planten ! Ik heb vorig jaar april/mei mijn tuin aangelegd met 1 of 2 borders tegelijk. Ik heb er een stuk of 8 in verschillende vormen. Voor mij is vooral kleur belangrijk en dat ik zoveel mogelijk bloeiends in de tuin heb in alle seizoenen. M’n hoofdkleuren zijn lila, paars en rose, maar ik kan het niet laten om soms een flink afwijkende kleur ertussen te zetten zoals knalblauw. Ik had al gele Rudbeckia, die prachtig uitkomt naast een paarse Veronica-soort.
    Tegen m’n pergola heb ik nu 4 clematissoorten staan, zodat ik daar het grootste deel van het jaar bloemen in heb: een Armandii, die nu wit bloeit, een Montana, een paars/rode Jackmanii en een Viticella.
    Ik heb een rose perk gemaakt, waar ik overigens niet erg tevreden over ben behalve over de rose teunisbloemen, die het afgelopen zomer fantastisch deden. Daar vlakbij heb ik een lila perk met irissen, zwarte akelei, kattenkruid, asters, verbana hastata en artisjok, in principe opgebouwd van laag naar hoog.
    Momenteel bloeit de Kaukasische vergeet-mij-niet fantastisch: een echte aanrader, die straks prachtige grote bladeren krijgt en ik verheug me al ontzettend op de sieruien en de pioenroos, die nu uit de grond komen.

    Beantwoorden
    • Beste Elske,
      Bedankt voor je leuke reactie.
      Zo te lezen besteed jij ook heel veel tijd aan je tuin.
      Wil je een keer foto’s maken van je bloeiende borders ?
      Je kunt onder de artikelen ook commentaar geven
      en daarbij wat afbeeldingen plaatsen.
      Ik ben heel benieuwd.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Hierbij een paar foto’s ter illustratie van m’n verhaal.

    Beantwoorden
  • 2de en laatste foto

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.