Wintertuin. Geef je mening onder dit artikel.

Winter
44 reacties
Winter
44 reacties
Rode appeltjes in de sneeuw
De wintertuin

Een wintertuin hoeft zeker niet saai te zijn. Bij het samenstellen van beplanting voor de tuin moet je de winter niet vergeten.Als je in het voorjaar naar een tuincentrum gaat om nieuwe planten voor je tuin aan te schaffen is het heel verleidelijk om enkel exemplaren te kopen die op dat moment in bloei staan. Kijk wat verder tussen het aanbod en kies ook soorten die in andere periodes bloeien en vergeet daarbij de winter niet. Een mooie wintertuin met voldoende wintergroen, bloeiende planten, bessen en diverse grassen is een lust voor het oog en laat ons ook in dit koude seizoen van de tuin genieten.

Bloemen in de wintertuin.

Als je een tuin wilt die het hele jaar bloemen geeft, begin dan met uitzoeken van winterbloeiers. Zet ze op een plek in de tuin die je binnen vandaan kunt zien. Een mooie winterbloeiende kers zal aandacht trekken met witte of zachtroze bloemetjes. Er zijn uiteraard ook diverse bloeiende heesters in deze periode, denk aan Toverhazelaar en winterbloeiende Viburnum. Vaste planten zoals de kerstroos zet je liefst niet op de voorgrond maar wat dieper tussen andere planten in de border. Later in het seizoen als deze planten niet meer bloeien kunnen ze er wat minder uitzien zodat je beter kunt kiezen voor zomerbloeiers op de voorgrond. In de wintertuin moet je zeker vroegbloeiende bolletjes gebruiken als voorbodes van de lente.

Het begint met Winterakonieten en Sneeuwklokjes , daarna Krokussen en vervolgens Anemoontjes Maar tegen de tijd dat de Krokussen zijn uitgebloeid, wanneer iedereen weer een beetje het gevoel krijgt dat de lente eraan komt, dan zijn er ook weer diverse bloeiende vaste planten. Voor de rest van het jaar hebben de voorjaarsbloeiers alleen maar blad en het is dan ook handig deze planten niet vooraan in je border te zetten.

Afbeeldingen van tuinen, bomen en planten in de winter.

Beuk in de sneeuw
Helleborus bloem
Haagbeuk
Hamamelis
winterplaatje
Rode appeltjes in de sneeuw
Elzepropjes
Toverhazelaar
Den
Hulst
Haagbeukenblad
Krokus
Bereklauw
Sneeuwklokjes
Taxus baccata
Bessen van de Gelderse Roos
wintertuin
Witte kornoelje met zijn rode takken
Viburnum tinus in de sneeuw
Den
Viburnum bodnatense
Venijnboom in het wit
Spel met hagen
Rozebottels
Hortensia Annabelle
Dwergmispel in de sneeuw
Winters tuinplaatje
Kerstroos
Riet in de wintertuin
Bloeiende Hazelaar
Lila Krokus
Cryptomeria in de sneeuw

Zie ook de video “Februari in onze landschapstuin ‘t Struweel”  Wil je meer weten over planten voor de wintertuin?

Stel hieronder je vraag of geef commentaar op dit artikel 

44 reacties. Reactie plaatsen

  • wat een pracht, ook in winter, zo jammer dat mijn tuin aan de achterkant van het huis ligt.
    maar geniet er even goed erg van.

    Beantwoorden
  • Marga Oldengarm
    5 januari 2016 10:27

    Hallo Ron; wat heb je het weer fijn in orde gemaakt. Daar kunnen we wel wat mee.
    Hartelijk dank en heel veel succes met de nieuwe ontwikkelingen. Top.

    Beantwoorden
  • beste,
    eind december (2015) was onze mahonia bealei al in bloei: een echte aanrader die plant: met mooie gele geurige bloemslingers!- een sterke altijdgroenblijver – de plant heeft wel stekelige bladeren maar dat vind ik juist een voordeel: hij schermt ook een stuk voortuin af waar we veel last hebben van ‘wildplassers’
    – en onder die ‘stekelplant’ heb ik sneeuwklokjes gezet: die beginnen ook al te kleuren!-
    – een andere winterbloeier: viburnum bodnantense – die heel mooi bloeit oa in het arboretum van kalmthout (bezoeken beste tuinliefhebbers) doet het bij ons niet goed: waarom niet?- hij staat wat onder een grote robinia en tussen de klimop..
    ander succes: onze helleborus: met rood-purperen bloemen: nu in volle bloei- ik hoop dat hij zal uitzaaien?
    NOG een aanrader: cyclaampjes!: ook al in bloei nu: klein maar fijn:

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 13:46

      Beste Anne,
      Bedankt voor je leuke reactie.
      een tip : Zet bloembolletjes niet onder een wintergroene struik.
      Het opladen voor het volgende jaar wordt dan belemmerd.
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Jeantille Spruijt
    5 januari 2016 11:15

    Hai Ron,
    Je heb mijn ogen weer geopend, ik heb in de winter geen bloeiende planten. Wel iets om over na te denken. Bedankt voor het inzicht.

    Beantwoorden
  • Leuk artikel! Wat ik een beetje mis is dat het ook zo prachtig kan zijn om met uitgebloeide planten te werken, zoals de kaartebol. Prachtig tussen grassen. Dan let je meer op de structuur van planten. Bruin is ook een kleur!
    En mij lijkt het fijn om de namen van de planten erbij te krijgen, zowel bij de huidige plaatjes, als plaatjes van de planten in de lopende tekst (die hetzelfde kunnen zijn, dat weet ik niet.)
    Ik ben heel benieuwd naar de bloeiende heesters, die ken ik nog niet!

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 13:52

      Beste Els,
      Als je op de foto klikt krijg je de naam te zien.
      Je hebt gelijk wat de dode plant-restanten in combinatie met grassen betreft.
      Bloei en wintergroen is hier een aanvulling op.
      Een tuin met enkel afgestorven planten is voor veel mensen te saai.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
      • Ah ik zie het van de foto’s, dat is fijn. En zeker mogen groene en bloeiende planten niet ontbreken! Elkaar aanvullen is volgens mij het mooist.

        Beantwoorden
  • Jan Veerman
    5 januari 2016 11:18

    Leuk gebracht, goed leesbaar en nuttig. Gelardeerd met mooie foto’s. Hopelijk volgen ooit nog eens wat foto’s van borders waar zomer en winterplanten in de beschreven slagorde te zien zijn. Heb graag lage winterbloeiers en heb wat Helleborus geplant. Eerste stap is dus gezet.

    Beantwoorden
  • Wat een mooie ideeën weer Ron, weer wat leuks opgepikt! Hartelijk dank.
    Een mooi en inspirerend tuinjaar toegewenst!

    Beantwoorden
  • Hoi Ron,

    Het is weer een inspirerend artikel en laat mooi zien dat een tuin (klein of groot) in de winter niet levenloos en saai hoeft te zijn. Met de juiste plantkeuze is er in elk seizoen wat te beleven in de tuin.

    Groene groet, Geral Overbeek.

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 17:41

      Ha Geral,
      Bedankt voor je reactie.
      We zijn het met elkaar eens over de juiste plantkeuze, collega 🙂
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Heleen van der Mark
    5 januari 2016 12:57

    Mooie foto’s!! Gelukkig heb ik al veel van deze bloeiers in mijn tuin. Van uit de keuken kijk ik op verschillende Kerstrozen. Altijd weer spannend welke kleuren terug komen. Ik heb nog nooit zo vroeg de oude bladeren weggeknipt. Ook mooi in de winter tuin zijn de kale kornoeljes. Rood en geel. Prachtig in de ochtendzon. Bedankt voor dit artikel. Een tuingroet van Heleen.

    Beantwoorden
  • Maria Leerink Hijman
    5 januari 2016 14:48

    Beste Ron Je vraagt je mening over het artikel de wintertuin. Ik weet niet zeker of we het over hetzelfde artikel hebben, wat ik lees is een kort artikel van 12 regels niet speciaal over de wintertuin maar meer over bloeiende planten in de winter maar misschien moet ik ergens anders op klikken voor meer tekst.
    Als ik denk aan een artikel over “de wintertuin”, Dan zou ik het belang onderstrepen van een structuur en silhouet van een tuin waarvan in de aanleg van de tuin al rekening is gehouden met de winter waarin de tuin vrij kaal is, B.V, d.m.v. buxus bollen en andere groenblijvende struiken en bomen en struiken met mooie twijgen en een mooi silhouet, waarvan je bij de foto’s wel verschillende voorbeelden laat zien.
    Maar in zo’n kort artikel kun je niet echt uitgebreid de diepte in gaan en meerdere dingen aan de orde laten komen dat begrijp ik ook wel.
    Als het je bedoeling is een kort artikel te schrijven om mensen attent te maken op wat mogelijkheden voor bloeiende planten in de wintertuin en ze wakker te schudden dan kan ik me wel vinden in het artikel maar ik zelf wil altijd meer dan de dit, ik wil de soort naam van de bloemen en planten bij de foto’s, ik zou meer namen en mogelijkheden willen krijgen, ik zou over ongebruikelijke struiken willen lezen zoals die in het laatste nummer van groei en bloei, over de structuren van uitgebloeide platen zoals Els in een van de andere reacties al aangaf en over de structuur van de tuin in de winter waar ik mee begon.
    Maar ik ben misschien niet je doelgroep ik lees al jaren en heel veel over de tuin dus ik ben dit begin stadium al een beetje voorbij. (hoewel ik er heus wel van kan genieten) . Maar bij een andere doelgroep zal het uitstekend passen.
    Ik wil je een compliment maken over de foto’s die zijn professioneel. Maak je die zelf? prachtig. En ik vond het ook leuk om je andere sites te bezoeken.

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 17:51

      Beste Maria,
      Jouw reactie is een artikel op zich 🙂
      Misschien dat ik het moet hebben over een artikeltje.
      Het gaat mij erom dat tuinliefhebbers ook denken aan
      het gebruik van wat meer visueel aantrekkelijke planten in de winter.
      Natuurlijk zou mijn verhaal veel completer kunnen, maar zoals je al zei,
      daar besteden ze in de tuinbladen aandacht aan.
      Bedankt voor je compliment over de afbeeldingen.
      Ik gebruik altijd mijn eigen foto’s.
      Met groene groet,
      Ron den Dikken

      Beantwoorden
  • Hallo Ron,Weer heel handig die tips die je in de reacties geeft.Prachtige foto’s. Ik ben altijd blij om te lezen dat ik het één en ander goed heb gedaan.Tja we hebben nog geen wintertuin hier! Meer een voorjaarstuin op dit moment. Bijzonder om nu madeliefjes tussen sneeuwklokjes te zien. De tuin staat al bol met bloeiende sneeuwklokje! En dan bloeiende lavendel en narcissen! Kunnen de uitlopende narcissen wel tegen e.v.t. vorst?
    Bedankt voor dit goede artikel

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 18:11

      Beste Hubertine,
      Bedankt voor je leuke reactie.
      Een weekje vorst kunnen ze wel hebben,
      De Narcissen gaan dan wel slap hangen,
      maar na de vorst richten ze zich weer op en bloeien verder.
      Het moet echter niet te gek worden.
      Groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Mark Bierma
    5 januari 2016 22:44

    Bestaat er een plant tegen mollen want de mollen vernielen mijn heletuin gr mark

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      5 januari 2016 23:06

      Beste Mark,
      Mollen hebben een hekel aan de volgende planten.
      Keizerskroon : Fritillaria imperiali (bloembol)
      Kruisbladwolfsmelk : Euphorbia lathyrus (tweejarige plant)
      Tuingloxinia : Incarvillea delavayi (is niet geheel winterhard)
      Maar of je er succes mee hebt?
      Laat het me weten.
      Heel veel succes en een groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
      • Mark Bierma
        6 januari 2016 23:20

        Oke leuke informatie maar waar kun je deze keizerskroon kopen gr mark

        Beantwoorden
        • Ron den Dikken
          7 januari 2016 01:24

          Ha Mark,
          Normaal gesproken kan je de keizerskroon vinden
          tussen de andere bloembollen bij een tuincentrum.
          Ik denk niet dat ze nu nog verkocht worden.
          Maar……… het kan zijn dat exemplaren zijn opgepot.
          Zoeken op google of dat je deze kunt vinden.
          Met groene groet,
          Ron

          Beantwoorden
      • Dat van Euphorbia lathyrus is een sprookje
        vroeger is er een Engels tuinboeken verkeerd naar het Nederlands vertaald
        het zou helpen tegen sproeten
        Moles als ik het goed schrijf
        Iedere schrijver van tuinboeken neemt het helaas over
        Is zelfs zo erg dat hij Mollenplant genoemd wordt in het Nederlands ?

        Van de andere genoemde planten zou ik het niet weten
        Ik weet wel dat carbid helpt
        Zodra dat in aanraking met water komt komt er een gas vrij waar ze van op de vlucht gaan
        Dus een klein beetje Carbid in een gang strooien
        is hier te koop bij de AVEVE, wij gebruiken het voor onze Carbidlampen

        Beantwoorden
  • Prachtige foto’s!

    Beantwoorden
  • Super leuk Ron! Ja ook de winter is mooi in de tuin! Mijn helleborus is prachtig ‘ haha ik heb ze wel op de voorgrond omdat ik ze goed wil zien!
    Maar jou tips zijn geweldig. Jammer dat ik een kleine tuin heb. Heb daarom toch meer zomerplanten. Vind de winterstuiken heel mooi maar ook vaak veel te groot. Xnel

    Beantwoorden
  • Betsy Lammers
    6 januari 2016 17:30

    Mooi duidelijk leesbaar artikel Ron en fijn dat er namen onder de foto’s staan , wel veel soorten die ik al kende toevallig deze keer, heb ook al wel wat helleborussen in de tuin staan, die blijven prachtig.
    Mis alleen een beetje (op 1 foto na) de meerwaarde van bijv. grassen in de tuin die juist in de winter ook een extra mooi beeld geven en zeker ook als er rijp of sneeuw is.
    De foto’s zijn weer prachtig !
    Hartelijke groet, Betsy

    Beantwoorden
  • Reiny Reijmerink
    6 januari 2016 21:55

    Beste Ron, Wat een mooie foto’s. In onze tuin hebben wij ook div. bollen maar ook kerstrozen. Maar met sneeuw natuurlijk extra mooi. De bessen zijn al door de vogels opgegeten.

    Beantwoorden
  • Jij ook een fijn jaar gewenst, Ron! Interessant onderwerp, de wintertuin.
    Prachtige foto’s heb je erbij met planten naam, als je op de foto klikt.
    Voorjaarsbloeiers beter niet op de voorgrond, zeg je. Maar ze zijn vaak vrij laag. Hoe blijven ze goed zichtbaar vanuit huis, als je ze tussen andere planten zet?
    Bedankt weer voor de info !

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      8 januari 2016 08:40

      Beste Elske,
      Als de winter- en/of voorjaarsbloeiers achter vaste planten staan
      die later pas uitlopen (Denk bv aan de Hosta, Echinacea, Rudbeckia
      Aster enz. enz.), dan valt hun ,vaak minder fraaie uiterlijk in de zomer,
      weg achter deze andere planten.
      Voor half april gaat alle aandacht naar de vroege bloeiers.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Liesbeth Arts
    7 januari 2016 19:09

    Beste Ron, je woont in het Noorden en daar heb je meer kans op sneeuw.
    De foto´s zijn mooi.
    In een tuin waar ik vaak kom verrast de blauwe anemoon steeds. Anemone Coronaria dacht ik. Deze blijft aan het bloeien. Misschien omdat het weer zo zacht is?
    Een vraag. Vrienden van mij hebben in hun tuin alsmaar woelmuizen. Er is niets tegen te doen zegt men. Of toch? Het is in hun gazon en tuin op bepaalde stukken net een mollenveld.

    Beantwoorden
    • Ron den Dikken
      8 januari 2016 08:58

      beste Liesbeth,
      Dordrecht ligt onder Rotterdam 🙂
      (Die winterse opnames zijn niet van dit jaar)
      woelmuizen bestrijden kan lastig zijn.
      *Er wordt carbid aangeboden om deze beestjes te verjagen.
      (Lastig als je buren dichtbij wonen)
      *Uilen en andere roofvogels lokken naar je tuin.
      *Een kat of een fel jagend hondje als huisdier nemen.
      Met groene groet,
      Ron

      Beantwoorden
  • Mooi geschreven Ron ?

    Beantwoorden
  • Centini nicole
    26 december 2018 19:33

    Dit is werkelijk prachtig, dat zou ik ook graag verwezenlijken voor onze tuin…
    Ik lees veel en hoop de juiste bloemen en planten in onbetuigd te plaatsen.heeeeel mooi

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.