Zomerbloemen en oranjerieplanten
Zomerbloemen (of eenjarigen) en oranjerieplanten zijn een prima aanvulling voor het sortiment om te gebruiken in je tuin. De Olijf reken ik hier ook toe. Als een Olijf geschikt zou zijn voor de omstandigheden in Nederland dan hadden we ze honderd jaar geleden al gehad. Net als andere oranjerieplanten zoals een sinaasappelboompje of een mandarijn, zijn ze geweldig om in een pot op het terras neer te zetten. Gebruik ze niet in de volle grond of het moet zijn om tijdelijk gaten op te vullen. Houdt er rekening mee dat je deze planten tijdig in de winterberging plaatst.
Border met zomerbloemen

Oranjerieplanten
Diverse oranjerieplanten, die prachtig bloeien, zijn natuurlijk prima in de border te gebruiken. Dan moet je het maar zien als een bos bloemen, alleen met een bos bloemen doe je twee weken en dan moet je het weggooien, en van zo’n oranjerieplant heb je tot diep in het naseizoen plezier. Dus als ze dan bevriezen is dat niet zo erg. Dan kan je volgend jaar weer nieuwe uitzoeken.
Zomerbloemen
Dat geldt natuurlijk ook voor de normale zomerbloemen of eenjarigen. Ze zijn niet voor niets eenjarig, het zijn vaak tropische planten maar dat is in de zomer geen enkel probleem. Ze zijn leuk te combineren met vaste planten. Er zijn diverse eenjarigen te bedenken die een compleet andere uitstraling kunnen geven aan een plantenborder.
Bloeiseizoen
Daarbij komt nog eens dat eenjarigen zo ontzettend lang bloeien. Daarmee verleng je het bloeiseizoen. Er zijn veel vaste planten die twee á drie weken knallen en daarna alleen maar minder worden en dan moet je weer een jaar wachten op de volgende bloei. Terwijl je van een heleboel eenjarigen maandenlang bloemen kunt hebben. Vaak tot de vorst. Het is dus absoluut een groep die welkom is in de tuin.
Bakken en hanging baskets
Eenjarige planten zijn ook prima voor in bakken en hanging baskets. We kunnen daar in de zomer en tot diep in de herfst van genieten. Voor de echte liefhebbers is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf te kweken. Dat kan een leuke hobby zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal, daar gaan we het nu niet over hebben.
Zaadmengsels
De laatste tijd zijn er heel veel zaadmengsels verkrijgbaar. Het is leuk om wilde bloemen te zaaien en te zien wat er allemaal uitkomt. Ook de mengsels met zomerbloemen kunnen een leuke aanvulling zijn voor een bepaald gedeelte van de tuin. Ik heb al bij diverse tuinen een stuk gazon verwijdert om wilde bloemen in te kunnen zaaien, met een super resultaat.
Zaadmengsel

Snijbloemen
Voor de liefhebber van snijbloemen is het leuk om een stuk gaas te spannen waar lathyrus, de pronkerwt, tegenaan groeit. Je bent dan altijd voorzien van leuke pastelkleurige bloemetjes voor op de vaas. Zoiets kan in een romantische tuin ook een prima achtergrond zijn. Als het maar goed in de zon staat dan zijn eenjarige klimplantjes die ruim bloeien een prima keuze.
23 reacties. Reactie plaatsen
ik heb in onze voortuin voor het eerst een zaadmengel gebruikt met voorjaars-/zomerbloemen …. maar wel met het idee voor het volgend jaar weer wat meer vaste planten te gebruiken …..
Nu ik deze prachtige bloemencombinaties zie ….. denk ik hier heel anders over.
De schitterende kleuren en vormen hebben al voor heel wat complimentjes gezorgd …
Zo blijft tuinieren leuk, en verrassend …..
Beste Gerda,
Tuinieren is altijd leuk
en omdat je met levend materiaal werkt ook altijd verrassend.
Groene groet,
Ron
Er is zoveel keuze in een jarige planten vooral qua kleuren. Het leuke hiervan is dat je zelf ter plekke combinaties kan samenstellen. Een blauwe tuin, een roze tuin ….etc.
Voor het eerst heb ik Oost Indische Kers gezaaid en heb ze op 20 cm afstand geplant (nu ze groot genoeg zijn)in een grote bloembak. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen.Ik heb veel groen in mijn tuin en daarom vind ik een jarige bloemen een uitkomst. Vraagt wel veel verzorging zoals regelmatig water geven en mest, maar dat heb ik er voor over hoor. Heb op dit moment al een heerlijke kleurrijke tuin.
Beste Mariet,
Wat was je ervaring met Oost-indische kers?
Ik ben benieuwd.
Groene groet,
Ron
Ik gebruik zomerbloemen vooral in potten en hangmanden. Het is een perfecte finishing touch voor je tuin.
Ha Ineke,
Gebruik je nog steeds eenjarigen enkel voor bakken en hanging baskets?
Groetjes
Ron
Ik heb 1 orangerieplant, een citroenboom, laten staan door de vorige bewoners. En een hele oude, inmiddels doodgevroren olijfboom. Deze laatste laat ik binnenkort vervangen door een dakplataan. (Ik wil graag in de hoogte werken). Ondanks dat orangerieplanten erg mooi zijn en lang bloeien, ben ik er geen voorstander van. Ik werk het liefst met inheemse planten. Dat is het meest natuurlijk, de grond is geschikt voor een bepaald soort planten, die wil ik niet extra gaan verzuren of juist verkalken omdat er planten in moeten die hier niet van nature groeien. planten worden m.i. dan ook kwetsbaarder voor ziekteverwekkers en ongedierte.
Ik hen inmiddels wel wilde bloemen gezaaid en ben heel benieuwd naar het resultaat. Alleen die Lathyrus… die wil bij mij niet goed ontkiemen. Vorig jaar kreeg ik van 20 zaadjes twee zielige stengeltjes, met uiteindelijk 1 bloem, en ook dit jaar lijkt er geen schot in te komen… alle tips zijn welkom.
Beste Nathalie,
Lathyrus heeft het prima naar de zin op een zonnige plek
en als je veel bloemetjes wilt zal je moeten mesten.
groene groet,
Ron
Lathyrus is niet zo makkelijk als gezegd wordt. Google eens op de website van Trouw, daar vind je een goed artikel over Lathyrus zaaien… Ik had vorig jaar hetzelfde en nu lijkt het beter te gaan, al was ik wel te laat… ze hebben ook veel voeding nodig… Succes, volgend jaar!
Hallo ellen
Lathyrus is niet zo moeilijk.
De zaadjes kun je een nacht voorweken in een klein beetje water.
Verder neem je een zaaibakje met zaai en stekgrond en daar zaai je zaadjes in.
Rond februari/maart zet je ze dan op de vensterbank.
Zodra het kleine plantjes zijn zet je ze wat koeler of in de koude kas.
Begin april kun je ze afharden door ze overdag te laten wennen aan de buitenlucht (s’nachts naar binnen)
Daarna planten waar je ze wil.
Ik geef ze bij het planten wat potgrond mee dat is alles, gaat ieder jaar fantastisch.
Ze zijn super leuk en je kanveel plukken dat stimuleert de bloei.
Event. Zaden kunje voor volgend jaar bewaren.
Veel plezier en succes Yvonne
Beste Yvonne,
Bedankt voor je uitleg.
Goed en duidelijk verhaal.
Top.
Groene groet,
Ron
een echte tuin lief hebber maar hier van nooit wat van gehoord of gezien het nieuw voor me maar vind het zeer mooi het spreekt me aan kan ik gelijk een vraag stellen waar verkrijgbaar en wat is de zaai tijd het is een waarde volle tip voor me
Welke spreekt je aan ?
Met groene groet,
Ron
Ha Ron,
ik geniet van je “nieuws brief” en van de reactie’s van enthousiaste
tuinliefhebbers. Zelf ben ik ook heel graag in de tuin bezig, ik word er gelukkig en blij van, en besteed er veel aandacht en tijd aan, maar nu vond ik het toch hoogtijd om je even een reactie te sturen. Ga graag zo door zou ik zeggen!
Over Lathyrus….zodra er in mijn tuin éen plantje verschijnt wordt het aangevallen door de mussen, daar kan ik niet tegen op, (mussen in de tuin is ook leuk)!
Beste Toos,
Bedankt voor je compliment.
Het probleem met de Lathyrus kan je
oplossen door deze eerst elders te zaaien
en wat verder te laten groeien
voordat je ze uitplant in de tuin.
Groene groet,
Ron
Beste Ron, ik heb nog wel een vraag. Welke lupine soort zou jij aanbevelen? Wij zijn op zoek naar een grote ‘puntige’ soort. Liefst geen rose. Kan de lupini ook op bosgrond?
Ha Jeroen,
Een mooie blauwe : Lupine ‘Gallery Blue’
Als je zanderig bedoelt met bosgrond
dan zeker. Lupine is gek op goed afwaterende grond.
Groene groet,
Ron
Beste Ron, ik heb ook een vraag! Wat kan ik doen tegen luis op de lupine? Groene zeep met spiritus geprobeerd maar hielp niet, uiteindelijk lupine maar weggegooid!
Beste Hilda,
Een pakje shag kopen.
In een emmer doen met vijf liter water.
Flink roeren en twee dagen laten staan.
Dan de prut eruit filteren en de aangetaste plant
bespuiten met het water waar inmiddels ook nicotine inzit.
Een ouderwets bestrijdingsmiddel.
Succes en groene groet,
Ron
Beste Ron,
Ik ben een echte impuls koper als het bij eenjarige gaan, zie ik iets moois dan koop ik het. Wel vind ik het leuk om te zien wat doen die planten, werkt het goed of kon ik het beter niet doen. Bij eenjarige vind ik het wel leuk dat ze het ook goed doen en dat vind ik soms lastig, staat de pot nu wel goed of niet. Ik vraagt meestel wel wat over de planten over hoe en wat, maar merk dat het thuis dan niet altijd op de juiste plaats staat, achteraf.
Vaste planten kiest ik wel heel bewust, wil dan veel weten over de plant die ik koop. Wat ik ook graag doen is de plant een jaar of later verplaatsen en kijken of ik die plant kan stekken, dan is het net alsof je de plant echt gaan leren kennen.
Vorig jaar heb ik van iemand plantjes gekocht, lathyrus ik dacht een jarig, maar kwam vorig week tot de ontdekking dat ze weer groeien. Vorig jaar deden ze niet echt wat geen bloem nauwelijks groei, staat naast een clematis ook net nieuw. En nu weer groei. Al eerder deze gezaaid maar slakken vonden ze ook erg lekker.
Gr Rudie
Beste Rudie,
Bedankt voor je mooie verhaal.
Met groene groet,
Ron
Ik gebruik in de voor en achtertuin vaste planten, struiken en bomen en combineer met eénjarigen en ik zaai stokrozen, vingerhoedskruid ,veronica en laat planten die er staan ook uitzaaien. Lege plekken vul ik op met eénjarigen die ik op dat moment mooi vind.
Beste Martina,
Klinkt goed.
Ik ben benieuwd hoe je tuin eruit ziet.
Wil je hier een keer enkele foto’s plaatsen ?
Groene groet,
Ron