Coniferen in de tuin
De zeventiger jaren.
De laatste tijd zijn coniferen niet meer zo populair. Vooral in de jaren ’70 is het erg in geweest om coniferen te gebruiken. Destijds waren er ook aardig wat heidetuinen en heide en coniferen gaan prima samen.

Wat er in de jaren ’70 vrij veel gebeurde was, dat in voortuinen nogal eens Atlantische Ceders werden neergezet. Dat zijn gigantische parkbomen dus het merendeel van de toen geplante bomen zijn inmiddels al weer gerooid. De meeste coniferen kunnen flinke bomen worden. Niet alleen die Ceder, maar ook sparren en dennen kunnen flink uitgroeien.
Dennen zijn aan de kust nog steeds redelijk populair. Een erg bekende Den is trouwens de Parasolden waar de pijnboompitjes vandaan komen, een andere naam voor Den is dan ook Pijnboom.
Coniferen op de klei.
Als je op de klei tuint dan is het niet zo’n goed idee om coniferen te gebruiken. Over het algemeen groeien ze dan te hard en worden ze stormgevaarlijk of ze gaan openvallen en zijn dan vrij lelijk om te zien en kunnen bevattelijk zijn voor bepaalde ziektes of plagen.
Als je de ruimte hebt is het natuurlijk wel leuk om ergens in de tuin een spar neer te zetten die als kerstboom kan dienen zodat je niet ieder jaar een nieuw exemplaar hoeft aan te schaffen.
Rotstuin
Mocht je een liefhebber zijn van een rotstuin dan kan je gebruik maken van zogenaamde dwergconiferen. Nou moet ik zeggen dat een groot gedeelte van die coniferen eigenlijk geen dwergen zijn maar gewoon langzaam groeiend. Uiteindelijk worden dat ook flinke exemplaren, maar daar gaan heel wat jaren over heen dus dan is het echt zo: boompje groot, plantertje dood.
Bodembedekkende coniferen
Er werden in de jaren ’70 ook aardig wat coniferen verkocht als bodembedekkers. Op dit moment zijn er hier en daar nog tuinen
waar die coniferen aanwezig zijn. de paden liggen er inmiddels onderdoor, oftewel de ‘bodembedekker’ is over het pad heen gegroeid en mensen lopen onder deze zogenaamde bodembedekkers door naar de voordeur. Over het algemeen is het zo dat alles wat eronder stond het heeft opgegeven omdat het hele moeilijke groeiomstandigheden zijn onder coniferen; het is vrij donker en permanent nemen die coniferen vrij veel water op.
Hagen
Coniferen zijn ook heel erg populair geweest als haagplanten. Er is er één, de Taxus, die terecht nog steeds veel gebruikt wordt want dat is een prachtige haagplant waar je hele mooie volle donkergroene hagen van kunt kweken. Een conifeer als de levensboom heeft vaak de neiging tot uitgroeien en dan worden ze van onderen kaal en echt fraai is dat niet.
Ook zijn er jarenlang leylandiis gepoot. In sommige jaren waren ze niet eens aan te slepen bij de kwekers, zo populair waren ze. Iedereen moest een zo snel mogelijk groeiende coniferenhaag in zijn tuin hebben, tot ze een paar jaar geleden plotseling last kregen van een beestje en een schimmel. Tot in Frankrijk aan toe zijn al die hagen beschadigd en inmiddels gerooid. Dit is doodzonde natuurlijk, maar het geeft ook de mogelijkheid om een mooie nieuwe haag neer te zetten die over het algemeen meer bij deze tijd past.
Wintergroen
Tuinen met veel coniferen zijn altijd erg ‘aanwezig’. Zeker als je in de winter van een afstand naar zo’n tuin kijkt, kan dat behoorlijk storend zijn. In je omgeving is alles bladverliezend en jouw tuin knettert er dan wel erg groen uit. Dat kan dan ook gelijk de reden zijn om het wel te doen maar dat is aan jezelf. Ik hou er niet zo van, maar mocht je coniferen mooi vinden dan is dat geen enkel probleem natuurlijk.
Snoeien van coniferen
Bij een hoop coniferen is het zo dat als ze eenmaal kaal zijn ze niet makkelijk meer groen worden. Een grote uitzondering hierop is de Taxus.

Die kan je bijna bij de grond afzagen en dan wordt deze nog nog groen. Dus als je coniferen als haag gaat gebruiken en je gaat ze snoeien, snoei dan nooit op het kale hout maar laat er altijd groen aanstaan. Dat betekent dus dat je tijdig met knippen en snoeien moet beginnen om die haag smal te houden. Begin je te laat en je knipt ze te ver terug dan zullen ze of veel te lang kaal zijn en dan duurt het enkele jaren voor ze weer groen zijn, of het zal nooit meer gebeuren.
Pinetum Blijdenstein (Coniferenpark in Hilversum)
Meer over Coniferen en Naaldbomen bij Pinetum Blijdenstein.
Handig boek over Coniferen bij Bol.com
1 reactie. Reactie plaatsen
Heel mooi en de toelichting spreekt me aan Ron !