Hagen in de tuin

Tuininfo
6 reacties
Tuininfo
6 reacties
Hagen in de tuin

Hagen in de tuin

Buren en privacy
Zorg dat je het eens wordt met de buren over welke haag er komt op de erfgrens. Als de buurman het er niet mee eens is en hij wil iets anders dan zal je toch de haag op je eigen grond neer moeten zetten. Uiteraard heb je in je eigen tuin recht op privacy dus je kan die haag best een aardig eindje laten groeien.

Als je een schutting neerzet mag je niet hoger dan 1.80 meter, maar een haag kan vrij makkelijk in de loop der jaren uitgroeien. Het is alleen zo dat een wat hogere haag wat lastig is in onderhoud. Het mooist is als je hem een meter of twee hoog laat worden.

Hagen in de tuin

Neutrale hagen
Het is verstandig om hagen op de erfgrens neutraal te houden. In de tuin gebeurt er al voldoende. Je kunt dan meer met kleur en vorm werken.

Grote tuin
Heb je een hele grote tuin, dan kan je bijv. een Zeeuwse haag gebruiken. Deze haag bestaat uit zo’n stuk of 5 á 6 verschillende soorten struiken. Kies hiervoor uit de lijst met vogellokkende beplanting.

Een haag voor de veiligheid
Als je een haag wilt voor de veiligheid, gebruik dan bomen en struiken met stekels, zoals bijv. Meidoorn en Zuurbes. Hier zit echter wel een nadeel aan, want je zult ook deze haag moeten onderhouden
en dat is geen pretje. Maar goed, het helpt mede tegen inbrekers en ook als je jezelf wilt beschermen tegen nieuwsgierigen is zo’n soort haag wat dat betreft ideaal.

Achtergrond
Hagen in een tuin kun je ook uitstekend gebruiken als achtergrond voor vaste plantenborders. Haagbeuken en Taxus zijn hier goede voorbeelden van.

Groot sortiment
Je kan echt van alles verzinnen om een haag van te knippen en er zijn legio voorbeelden, dus het is misschien leuk om daar eens een zoektocht aan te verbinden om te kijken welke nou leuk zou zijn voor jouw tuin.

Haag als ruimteverdeler
Je kunt ook hagen gebruiken om de tuin in te delen. Als je een vrij smalle langwerpige tuin hebt en je maakt een beetje coulissen met hagen dan maakt dat je tuin wel spannend en heb je de neiging om er in te lopen om te kijken wat er achter die hagen is. Dus om je tuin in een aantal kamers in te delen zijn hagen uitermate geschikt.

Haag voor steun
Hagen zijn ook uitstekend te gebruiken om andere planten te steunen. Zo kan je denken aan Hydrangea ‘Annabelle’, die bij regen snel de neiging heeft om zijn takken te laten hangen, Zet er voor de stevigheid een compacte haag omheen van ongeveer een meter hoogte en de Hortensia ziet er direct beter uit.

Ruime achtertuin

Wintergroen
Wintergroen is onontbeerlijk in een tuin. Taxus, Buxus en de wintergroene Cotoneaster zijn ideale planten om wintergroene hagen of blokken van te knippen. Als de tuin er in de winter goed uitziet door het juiste gebruik van wintergroene hagen, dan is het in de zomer eenvoudiger om een mooie evenwichtige tuin te maken.

Tuin in de winter
Veel mensen die een mooie vaste plantentuin hebben, met veel kleur in de zomer, vergeten vaak dat deze tuin er in de winter heel doods uit kan zien Dit moet je zien te voorkomen. Ook Buxusbollen of andere in vorm geknipte struiken kunnen helpen om een interessante tuin in de winter te hebben. Het uiterlijk van de voortuin is extra van belang, omdat dit je visitekaartje is.

Metamorfose video van een tuin met veel hagen

In mijn tuinboek Plant Wijzer staat veel meer van dit soort informatie.

6 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.